8.10.21

Ηλεκτρισμένα... μυστικά και ψέματα...


Η κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα, καθυστερημένα, πρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας. Αυτή για την οποία μέχρι προ ολίγων ημερών εξέφραζε την πεποίθηση ότι είναι παροδική και ότι αρκούσε μια επιδότηση 9 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος για να... την αντισταθμίσει. Την ίδια για την οποία έδινε ημερομηνία λήξης μέχρι τα Χριστούγεννα.

Δεν ξέρουμε αν πράγματι είχε τέτοιες προσδοκίες ή απλώς παραπλανούσε και καθησύχαζε την κοινή γνώμη για μια εξέλιξη που οι καταναλωτές ήδη την αισθάνονταν στο πορτοφόλι τους από τις ανατιμήσεις και σε άλλα αγαθά. Μπορεί να ισχύουν και τα δύο: θεμελιώδης αδυναμία εκτίμησης των διεθνών τάσεων και προσπάθεια εξαπάτησης των πολιτών.

Γιατί η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως η Ελλάδα έσυρε πρώτη τον χορό του ακριβού ρεύματος. Πρώτα με την αύξηση 15% στα τιμολόγια της ΔΕΗ που επέβαλε η κυβέρνηση από το 2020 στο όνομα της «διάσωσης» της ΔΕΗ, η οποία τώρα πωλείται. Και έπειτα με την εκτός ελέγχου αύξηση της χονδρικής τιμής από το καλοκαίρι, πολύ πριν το φαινόμενο γενικευτεί σε όλη την Ευρώπη.

Ξαφνικά εκατομμύρια καταναλωτές βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα ψιλά γράμματα και τις ρήτρες των συμβολαίων που υπέγραφαν όχι μόνο με τους ιδιώτες παρόχους, αλλά και με τη δημόσια ΔΕΗ η οποία συμπεριφέρεται με τα ίδια κερδοσκοπικά ανακλαστικά συνδέοντας πλέον τη λιανική με τη χονδρική τιμή.

Γράφαμε από τις αρχές Αυγούστου («Εφ.Συν.» 3/8/2021) ότι έρχονται αυξήσεις έως 70% στο ρεύμα και η κυβέρνηση σφύριζε αδιάφορα, η ΔΕΗ ένιπτε τας χείρας της και οι ιδιώτες πάροχοι έκαναν ότι δεν τους αφορούσε το θέμα.

Ρωτούσαμε, και ρωτάμε επίμονα, τους προμηθευτές ρεύματος πόσο θα αυξηθεί, τι θα δούμε στους επόμενους λογαριασμούς. Καμιά απάντηση. Τα πάντα σκεπάζει ένα σύννεφο ασάφειας και σκόπιμης σύγχυσης, ενώ ο καταιγισμός διαφημίσεων για την προσέλκυση πελατών συνεχίζεται.

Σήμερα στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις απαντήσεις που παίρνει ο μέσος επίμονος καταναλωτής από τους προμηθευτές ρεύματος και τους (ταλαίπωρους και αυτούς) εργαζόμενους των τηλεφωνικών κέντρων συμπυκνώνεται ένα βασικό συμπέρασμα: ότι οι ασάφειες, οι περίπλοκες εξισώσεις, η αδιαφάνεια, τα ακατάληπτα αρχικά, οι ρήτρες, τα μυστικά και τα ψέματα των λογαριασμών ρεύματος συγκαλύπτουν μεγάλες, κρυφές και φανερές, ανατιμήσεις που η κυβέρνηση και οι εταιρείες ντρέπονται και να τις πουν...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: