18.10.21

Οι εμμονές του δημάρχου...


«Μια φορά κι έναν καιρό, σε μια μακρινή χώρα, ζούσε ένας βασιλιάς που κάθε μέρα ζητούσε από τους ράφτες του καινούρια ρούχα, για να εντυπωσιάζει τους υπηκόους του» -έτσι ξεκινάει το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Η ιστορία είναι γνωστή: ο βασιλιάς που δεν κυβερνά επί της ουσίας, καλεί ραφτάδες συνεχώς, μέχρι που... κάποιοι τον παραμυθιάζουν πως του έφτιαξαν ρούχα από ένα μαγικό ύφασμα, ορατό μόνο από τους πολύ έξυπνους.

Φυσικά, όλοι οι αξιωματούχοι φοβούνται να του πουν τι συμβαίνει, ούτε καν ο ίδιος αποδέχεται τη γύμνια του κι έτσι με τα εσώρουχα βγαίνει περίπατο στην πόλη. Μονάχα ένα μικρό αγόρι βρίσκεται να φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός!»

Το παραμύθι διαβάζεται και σαν παραβολή για την πολιτική εξουσία -εκείνη την αλαζονική, αυτάρεσκη, άνευ ουσίας και περιεχομένου εκδοχή της, που περιφρονεί την κοινή λογική, ποντάροντας στον φόβο και τη συμμόρφωση. Μας ήρθε αυτόματα στον νου, διαβάζοντας το έγγραφο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που από τη μια παραδέχεται, για πρώτη φορά επισήμως, το γενικευμένο μπάχαλο που έχουν προκαλέσει στο κέντρο της Αθήνας τα σχέδια του Μεγάλου Περιπάτου και από την άλλη εγκρίνει τα έργα του Δήμου Αθηναίων για διαπλάτυνση των πεζοδρομίων της Πανεπιστημίου.

Σχεδόν ενάμιση χρόνο αφού ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ανακοίνωσε τον «Μεγάλο Περίπατο», τα έργα επεκτείνονται στην Πανεπιστημίου, με προϋπολογιζόμενο κόστος 3 εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχει ακόμη αναλυθεί επαρκώς.

Σε αυτό το διάστημα, οι αρχικές εξαγγελίες για δημόσια διαβούλευση, Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο και εκπόνηση Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ), η οποία θα περνούσε και από τη Βουλή, πήγαν επίσης περίπατο. Μάλιστα, ο Δήμος Αθηναίων ζήτησε στις 30 Σεπτεμβρίου να εξαιρεθεί από τις διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης και η Γενική Διεύθυνση Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής απάντησε θετικά.

Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά -εν προκειμένω του δημάρχου- θα μας κοστίσουν μια περιουσία, ενώ κάθε μέρα η πόλη αναστενάζει μποτιλιαρισμένη επί ώρες, αλλά δεν βρίσκεται ακόμα πουθενά εκείνο το αγόρι που θα φωνάξει «ο βασιλιάς είναι γυμνός»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: