14.4.21

Δύο πολιτικές για την οικονομία...


Χωρίς κανείς να το έχει σχεδιάσει, ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση ξεκίνησε χθες ένας άτυπος αλλά ουσιαστικός διάλογος για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας μετά την πανδημία με άμεσα και... ουσιαστικά μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

Από τη μία πλευρά είχαμε την κυβέρνηση που για ακόμη μία φορά το τελευταίο διάστημα έφερε στο επίκεντρο της προσοχής το πρόγραμμά της για την πλήρη ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας και τη συρρίκνωση των μισθών.

Το θέμα προβλήθηκε ως βασικό στην εφημερίδα «Τα Νέα» με τίτλο «Η μεγάλη ανατροπή με το οκτάωρο – Ωράριο-λάστιχο». Για να ακολουθήσει στη συνέχεια ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις ξεδίπλωσε το όραμά του –το οποίο θα καταθέσει με τη μορφή νομοσχεδίου μετά το Πάσχα– για μια εργασιακή ζούγκλα.

Είναι φανερό πως η κυβέρνηση οραματίζεται και σχεδιάζει την ανάταξη της οικονομίας, μετά την πανδημία, μέσα από την πλήρη απαλλοτρίωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν πρόκειται για κάτι απρόσμενο καθώς το δόγμα του νεοφιλελευθερισμού πάντοτε θεωρούσε προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της οικονομίας την ύπαρξη εργαζομένων χωρίς δικαιώματα και κατά συνέπεια την αφαίρεση αυτών των δικαιωμάτων εκεί όπου υπάρχουν και όπως υπάρχουν.

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του παρουσίασαν χθες το πρόγραμμά τους για την επανεκκίνηση της οικονομίας με μέτρα στήριξης των εργαζομένων, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων – βασικά των μικρομεσαίων που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομικής και παραγωγικής βάσης της χώρας.

Ιδιαίτερη έμφαση μάλιστα δόθηκε στη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο και υπολογίζεται στα 17 δισ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι στη διάρκεια της πανδημίας εφτά στα δέκα νοικοκυριά έχασαν πάνω από το ένα τέταρτο του εισοδήματός τους και μία στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο, δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να αντιληφθεί και ο πιο αδαής πόσο ζοφερό διαγράφεται το άμεσο μέλλον για την οικονομία και τη χώρα και ότι το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται με τη συντριβή αλλά με τη στήριξη του κόσμου της εργασίας...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: