12.4.21

Φέρνουν όσα δεν πρόλαβε η τρόικα...


Οι μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας έληξαν σε μεγάλο βαθμό το 2019. Τουλάχιστον όσον αφορά στους καταναγκασμούς που επέφεραν τα διαδοχικά Μνημόνια στην εργασία για περισσότερο από οκτώ χρόνια.

Η αναλαμπή του 2018 - 2019, με τη... βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, κυρίως των χαμηλόμισθων, που αργοσβήνει σήμερα μέσα στη δίνη της πανδημίας και της επιδημίας των "αναστολών συμβάσεων εργασίας", πιθανότατα θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς και μεταμνημονιακή παρένθεση. 

Άλλωστε η εσπευσμένη "ριζοσπαστική (αντι)μεταρρύθμιση" στα εργασιακά, που έρχεται διά χειρός του κ. Χατζηδάκη -και με υποβολέα τον κ. Πισσαρίδη-, αποτελεί για την κυβέρνηση βασικό κεφάλαιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», αλλά και προαπαιτούμενο για να κλείσει θετικά η δέκατη αξιολόγηση του Μαΐου.

Με το νομοσχέδιο οι κ. Μητσοτάκης και Χατζηδάκης προχωρούν σε έναν διπλό εκβιασμό, τον οποίο θα ζήλευαν ακόμα και οι δανειστές: επιχειρούν να εμφανίσουν τη δεκάωρη εργασία με απλήρωτες υπερωρίες ως προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση της χώρας, αλλά και ως προαπαιτούμενο -όπως έλεγαν και οι δανειστές- για να κλείσει μια αξιολόγηση ρουτίνας.

Οι αποσπασματικές παρεμβάσεις του τέως υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση με ΠΝΠ (Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου) εν μέσω πανδημίας (απλήρωτες υπερωρίες, τσεκούρωμα αποδοχών δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα) δίνουν τη θέση τους στην ακραία "ελαστικοποίηση" που θα εισαγάγει με το νομοσχέδιο ο Κωστής Χατζηδάκης απορρυθμίζοντας ταυτόχρονα πλήρως την αγορά εργασίας, που σήμερα είναι στη "διασωλήνωση".

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που θα εισαχθεί στη Βουλή πιθανότατα τον Μάιο, βάζει "ταφόπλακα" στο οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται υποχρεωτικά, επί έξι ή οκτώ μήνες, 10 ώρες αντί για 8, δίχως να αμείβονται υπερωριακά. Οι επιπλέον ώρες εργασίας θα συμψηφίζονται είτε με άδειες είτε με ρεπό είτε με λιγότερες ώρες εργασίας.

Οι εργαζόμενοι θα εργάζονται έως και 50 ώρες την εβδομάδα, ενώ το συγκεκριμένο πλαίσιο θα προωθηθεί με "ατομικές συμβάσεις εργασίας", δηλαδή με απευθείας συμφωνία του εργοδότη με τον εργαζόμενο...

Ανδρέας Πετρόπουλος

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: