18.4.21

Έντονες πιέσεις από την Εκκλησία για το Πάσχα...


Το φετινό Πάσχα είναι προ των πυλών σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία η νόσος του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση στη χώρα μας. Ο υψηλός αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών –που καθημερινά σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο– δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό. 

Ωστόσο η κυβέρνηση –με πρόσχημα τη... διενέργεια των αμφιλεγόμενων self tests– έχει ήδη προχωρήσει σε άνοιγμα των καταστημάτων, ενώ σχεδιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού κατά το επόμενο χρονικό διάστημα: μία κίνηση με ιδιαίτερο ρίσκο για την περαιτέρω εξάπλωση της πανδημίας.

Πάντως, τη φόρα της κυβέρνησης έκοψαν τα πρόσφατα επιδημιολογικά στοιχεία, με τους αρμόδιους αξιωματούχους να εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το τι μπορεί να συμβεί στο προσεχές διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ειδική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας είπε «όχι» στην επαναλειτουργία των εμπορικών πολυκαταστημάτων και των κέντρων αισθητικής (παρά την αντίθεση εισήγηση του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη), ενώ η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου έστειλε σαφές μήνυμα ότι η κατάσταση δεν σηκώνει άμεσα πολλά ανοίγματα γιατί υπάρχει μια «ιδιαίτερα εύθραυστη ισορροπία» και ότι «οποιαδήποτε χαλάρωση θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλευομένων», τονίζοντας ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αποσυμπιεστούν οι ΜΕΘ. 

 Τι έχει ζητήσει η Ιερά Σύνοδος

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Εκκλησία της Ελλάδος επιζητεί μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας κινήσεων όσον αφορά τις ημέρες του Πάσχα, απορρίπτοντας τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς. Ήδη η Ιερά Σύνοδος έχει καταθέσει την πρότασή της στην κυβέρνηση (με σχετική επιστολή), ζητώντας να ισχύσει ανάλογο καθεστώς με τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Επιθυμεί, δηλαδή, οι εκκλησίες να είναι ανοιχτές με παρουσία μεγαλύτερου αριθμού ατόμων (ένας πιστός ανά 15 τ.μ.), ενώ το ανώτατο όριο στους μεγάλους ναούς να είναι 100 άτομα (πάντα με χρήση της μάσκας). Παράλληλα, έχει προτείνει τη διενέργεια πολλαπλών λειτουργιών ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός μεταξύ των πιστών, καθώς και να υπάρχει η δυνατότητα παρουσίας κόσμου και στους εξωτερικούς χώρους των ναών, με τις προβλεπόμενες αποστάσεις. Μάλιστα, στη σχετική επιστολή έχει ζητήσει να γίνουν υπαίθριες ακολουθίες, καθώς και η Ανάσταση στους αύλειους χώρους των ναών.

Με δεδομένο ότι υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ, η Εκκλησία έχει προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου καθώς οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση μετά τις 12. Όσον αφορά στην περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή η Ιερά Σύνοδος ζήτησε να γίνει περιφορά μόνο πέριξ του ναού και όχι σε γύρω δρόμους. 

Οι κυβερνητικές αντιρρήσεις και η επίσκεψη στον Αρχιεπίσκοπο

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει σοβαρές αντιρρήσεις στα όσα ζητεί η Εκκλησία, τόσο για το ωράριο, όσο και για τον αριθμό των πιστών στους ναούς. Έτσι, αναζητεί μια φόρμουλα που αφενός θα μειώσει τις διεκδικήσεις της Ιεράς Συνόδου, αφετέρου δεν θα τη φέρει σε άμεση ρήξη με τους ιεράρχες.


Σε μια προφανή προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Χανς Κλούγκε, επισκέφτηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Ο Κλούγκε, αφού εξήρε τη σπουδαιότητα των μηνυμάτων που δίνει ο Αρχιεπίσκοπος για τον εμβολιασμό, αναφέρθηκε στο Πάσχα τονίζοντας με νόημα ότι «θέλουμε όλοι οι άνθρωποι να γιορτάσουν με ασφάλεια». Σε ανάλογο ύφος πρόσθεσε πως «κατανοώ ότι υπάρχει κόπωση λόγω των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο υπάρχει φως στο τούνελ και γι' αυτό, Μακαριώτατε, σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας. Οι άνθρωποι πρέπει να αντέξουν λίγο ακόμη και να φροντίζουν ο ένας τον άλλον».

Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «πρέπει να γίνει ένας συντονισμός, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα της πανδημίας». Αναφερόμενος στις σχέσεις Εκκλησίας - Πολιτείας, είπε πως είναι στενά συνδεδεμένες και αντιμετωπίζουν με κοινό αγώνα όλα τα κοινωνικά προβλήματα. «Η Εκκλησία και η Πολιτεία έχουν καταλάβει την ανάγκη αυτής της συνεργασίας και έτσι προχωρούν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι ιεράρχες

Ωστόσο, στους κόλπους της Εκκλησίας υπάρχουν ήδη φωνές που ζητούν επιτακτικά να εφαρμοστούν όσα έχει προτείνει η Ιερά Σύνοδος, χωρίς «εκπτώσεις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Ιγνάτιος, ο οποίος ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι «δεν μπορεί να συμβεί αυτό που είχε συμβεί το τελευταίο Πάσχα».

Αν και δήλωσε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση», έσπευσε να τονίσει ότι «η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε» και ότι το ωράριο «πρέπει να ρυθμιστεί». Όπως σημείωσε, «οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες». Στέλνοντας το δικό του μήνυμα, δήλωσε πως «αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή, θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν».

Σε ανάλογο ύφος και ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας, Χρυσόστομος, κάλεσε την επιτροπή του Υπουργείου Υγείας «να λάβει σοβαρά υπόψη της το θρησκευτικό συναίσθημα των πιστών». 

Όπως είπε πριν από λίγες ημέρες, «ο κόσμος δείχνει κατανόηση και ανταποκρίνεται στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά καιρούς, όλο αυτό το διάστημα, όμως φέτος πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχει και να δείξει η επιτροπή των ειδικών κατανόηση, αφού είναι βέβαιο ότι θα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα». Τόνισε επίσης ότι «το Πάσχα δεν είναι πάω στο χωριό, αλλά περικλείει μια βαθύτερη έννοια ενός έντονου θρησκευτικού συναισθήματος και είναι μία ιδιαίτερη περίοδος για τους πιστούς. Η Επιτροπή πρέπει να δείξει ευαισθησία και να λάβει σοβαρά υπόψη την θρησκευτική συνείδηση των πιστών και από την πλευρά της η Εκκλησία θα βρει τους ενδεδειγμένους τρόπους για να φέρει εις πέρας αυτό που της αναλογεί».

πηγη efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: