22.4.21

Ούτε να το σκέφτεστε!...


Κάνουν πολύ μεγάλο λάθος στην κυβέρνηση αν νομίζουν ότι ο κόσμος της εργασίας θα αφήσει να περάσει «στο ντούκου» η επίθεση στο οκτάωρο και τις συλλογικές συμβάσεις. Μια επίθεση με την οποία, σε συνθήκες κρίσης και πανδημίας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει τον... καιροσκοπισμό της, την υποκρισία της και τα πραγματικά της αφεντικά.

Καιροσκοπισμός, διότι εκ συστήματος η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την πανδημία για να νομοθετήσει χωρίς συναίνεση -κάτι που σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισημάνθηκε ως βαθιά ανήθικο. Αυτό ακριβώς έγινε και με τα πανεπιστήμια, και μάλιστα απέναντι σε ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα, ακόμα και στους πρυτάνεις.

Υποκρισία, διότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει τις διατάξεις που θέλει να περάσει, να παραπλανήσει ως προς τις πραγματικές της προθέσεις, να θολώσει με μελάνι το τοπίο με τη βοήθεια των καναλιών, να στρέψει σε δευτερεύοντα θέματα την προσοχή των ανθρώπων. Αποφεύγει κάθε διάλογο, κλαίγεται για fake news και υπόσχεται ότι 300 ώρες τζάμπα υπερωρία τον χρόνο θα φέρουν την ανάπτυξη και το καλό της χώρας.

Όσο για τα πραγματικά αφεντικά, δεν χρειάζεται να γίνει πολύς λόγος.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει έρθει στα πράγματα για να κλείσει δουλειές και μία από τις δουλειές αυτές είναι να προσφέρει στους εργοδότες φτηνότερο εργατικό κόστος. Δηλαδή περισσότερη δουλειά και χαμηλότερους μισθούς και ασφαλιστικά.

Αλλά ακόμα κι έτσι είναι έγκλημα το ότι επιλέγει να το κάνει σε αυτές τις συνθήκες. Να αυξήσει δηλαδή τις απλήρωτες υπερωρίες, να διευκολύνει τις απολύσεις, να υπονομεύσει τις συλλογικές συμβάσεις την ώρα που η οικονομία μαστίζεται από κρίση και η ανεργία εκτοξεύεται. Να ενισχύσει τους εργοδότες αποδυναμώνοντας από κάθε προστασία τους εργαζόμενους.

Την απάντηση θα την πάρει από τον ίδιο τον κόσμο της εργασίας: Ούτε να το σκέφτεστε!...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: