2.4.21

Ο,τι να 'ναι...


Την ίδια ώρα που Αρ. Πελώνη ανακοίνωνε χθες την πρόθεση της κυβέρνησης να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου, η υφυπουργός Παιδείας Ζ. Ράπτη δήλωνε ότι η δωρεάν διανομή των self rapid tests, που θεωρούνται προϋπόθεση για το άνοιγμα των σχολείων, έχει ως... ορίζοντα τις 15 Απριλίου.  Ό,τι να ’ναι.

Κι αυτό είναι η μικρότερη «γκέλα» του επιτελικού κράτους. Γιατί η διανομή των self tests, στα οποία η κυβέρνηση βασίζεται για το άνοιγμα της εκπαίδευσης, είναι εντελώς αμφίβολο αν είναι εφικτή από τα φαρμακεία.

Αλλά ακόμα κι αν ήταν εφικτή, δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ποιος θα πιστοποιεί τη διεξαγωγή του τεστ για καθηγητές και εκπαιδευτικούς και ποιος θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την εγκυρότητά του.

Ακόμα χειρότερα, η ακρίβεια και η αξιοπιστία του self test αμφισβητείται, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ασυμπτωματικά κρούσματα. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρότατα προβλήματα, αλλά κανείς δεν δείχνει να το λαμβάνει υπόψη στους επιτελικούς σχεδιασμούς.

Ας μην διαφεύγει της προσοχής μας ότι η μαζική διεξαγωγή self tests δεν ήταν εισήγηση κάποιου επιστημονικού οργάνου, αλλά καθαρά κυβερνητική απόφαση. Ούτε αυτό βοηθάει τους πολίτες να νιώθουν ασφαλείς.

Ας προσθέσουμε σε όλα αυτά το ότι το άνοιγμα των σχολείων γίνεται στη χειρότερη στιγμή της πανδημίας από την αρχή της, με 4.000 κρούσματα ημερησίως και με τα νοσοκομεία στο όριό τους, να διασωληνώνουν ανθρώπους εκτός ΜΕΘ.

Υπό την πίεση των σχολαρχών, η κυβέρνηση αναλαμβάνει ένα τεράστιο ρίσκο αντί να οργανώσει τη συστηματική διεξαγωγή τεστ από τους κρατικούς φορείς και την ανάλογη επεξεργασία των στοιχείων.

Η κυβέρνηση επιχειρεί ένα άλμα στο κενό, χωρίς μάλιστα τη σύμφωνη γνώμη των επιστημόνων. Κι αυτό μοιάζει λιγότερο με σχέδιο και περισσότερο με εγκληματική ανεμελιά...

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: