2.4.21

Νέα ενιαία ΕΙΗΕΑ...


...με στόχο την Google, τη Yahoo και το Facebook...

Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της στήλης, η αλλαγή Καταστατικού της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών, που είναι απαραίτητη για τη διεύρυνση της ΕΙΗΕΑ και την είσοδο των μεγάλων εκδοτικών συγκροτημάτων, όπως της Άλτερ Έγκο ΜΜΕ. 

Η... αλλαγή του Καταστατικού επιβεβαιώνει πλήρως την αποκάλυψη της στήλης για την προσπάθεια της ΕΙΗΕΑ να επανακάμψει στον έντυπο Τύπο, σε μια απόπειρα να συσπειρώσει και να εκπροσωπήσει τους εκδότες Τύπου στη διεκδίκηση των πνευματικών δικαιωμάτων από τις ψηφιακές πλατφόρμες περιεχομένου, όπως η Google, η Yahoo και το Facebook. 

Στην ΕΙΗΕΑ θα μπορούν πλέον να ενταχθούν και οι εκδότες περιφερειακών εφημερίδων, ενώ στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μέχρι το Πάσχα, ώστε η ένωση να προκηρύξει εκλογές.

Η Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα θα πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο μέχρι το τέλος του 2022 και ως τότε θα πρέπει να έχει φτιαχτεί ο μηχανισμός είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων από τους εκδότες – δημιουργούς. Μέλη της ΕΙΗΕΑ, κατά πληροφορίες, έχουν απευθυνθεί στον ΟΣΔΕΛ, θεωρώντας πως η δημιουργία εισπρακτικού μηχανισμού απαιτεί μεγάλη… επένδυση και είναι ακριβή διαδικασία. 

Από την άλλη, υπάρχει ήδη πρόταση από μερίδα του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ να φτιαχτεί ενιαίος εισπρακτικός μηχανισμός πνευματικών δικαιωμάτων από τις πλατφόρμες για ενημερωτικό περιεχόμενο και ανάρτηση links, κάτι που απαιτεί συμφωνία μεταξύ των δύο ενώσεων, της ΕΙΗΕΑ και της ΕΣΗΕΑ, για τη διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων σε εκδότες και δημοσιογράφους.

Στο μεταξύ οι εκδότες ζητούν από την κυβέρνηση ποσοστό από τους ηλεκτρονικούς ισολογισμούς που αναρτώνται στο ΓΕΜΗ. 

Τα έσοδα από την ανάρτηση των ισολογισμών εταιρειών αλλά και της ένταξης στο ηλεκτρονικό μητρώο πηγαίνουν στα επιμελητήρια. Από αυτά τα έσοδα οι εκδότες των εφημερίδων διεκδικούν μερίδιο...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: