17.1.20

Μια ακόμη επιτροπή...

...για ένα ακόμη σχέδιο ανάπτυξης...

Από το Μαξίμου μάθαμε αιφνιδίως χθες ότι θα εκπονηθεί ακόμα ένα «νέο σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία», πέραν αυτών που στο παρελθόν έχουν εκπονηθεί κατά παραγγελία προηγούμενων κυβερνήσεων ή επιχειρηματικών συνδέσμων, όπως η...
έρευνα της MacKinsey «Η Ελλάδα δέκα χρόνια μπροστά».

Από την ομότιτλη πρώτη αυτή έρευνα που έγινε το 2011, στη διάρκεια του πρώτου Μνημονίου, πέρασαν άλλα δέκα χρόνια και το Πρωθυπουργικό Γραφείο ανακοίνωσε χθες τη συγκρότηση επιτροπής που θα εκπονήσει το νέο σχέδιο ανάπτυξης, υποβάλλοντας μάλιστα στο τέλος του μήνα προκαταρκτική έκθεση.

Πρόεδρος της επιτροπής είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του Πανεπιστημίου Κύπρου (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών 2010), με αναπληρωτή πρόεδρο τον Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωνσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού, στην επιτροπή συμβάλλουν με συμβουλευτικό ρόλο, ως ειδικοί σε επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, οι εξής: Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader - PwC), Κωνσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (πρόεδρος - Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών).

Στόχος της επιτροπής είναι «να προταθεί σχέδιο που θα μεγιστοποιεί τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και με έμφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία», αναφέρει η ανακοίνωση. Εκτός από το προκαταρκτικό σχέδιο μέχρι τέλος Ιανουαρίου, σε τρεις μήνες η επιτροπή θα υποβάλει ένα ενδιάμεσο σχέδιο που θα συμπεριλαμβάνει όλους τους άξονες και τις κεντρικές κατευθύνσεις του αναπτυξιακού σχεδίου και σε εννέα μήνες από την έναρξη των εργασιών της το τελικό και πλήρως εξειδικευμένο σχέδιο.

Yale, LSE, IOBE... Η ακαδημαϊκή-επιχειρηματική σύνθεση της επιτροπής δεν αφήνει πολλές αμφιβολίες για την κατεύθυνση του αναπτυξιακού σχεδίου που θα καταρτίσει, αλλά επιφυλασσόμαστε να το κρίνουμε όταν παρουσιαστεί. Ετσι κι αλλιώς, κανένα από τα προηγούμενα αναπτυξιακά σχέδια δεν κατάφερε να αποκτήσει ζωή έξω από το χαρτί όπου τυπώθηκε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: