31.1.20

Λήξη συναγερμού στο ΑΧΕΠΑ...

Αρνητικά τα αποτελέσματα σε εξέταση ασθενούς για κορονοϊό...

Λήξη συναγερμού προσώρας για το ύποπτο κρούσμα κορονοϊού 2019-nCoV στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα της μοριακής εξέτασης που διενήργησε το Ινστιτούτο Παστέρ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, ήταν αρνητικό.

Ωστόσο, με το...
συγκεκριμένο περιστατικό δοκιμάστηκαν για μια ακομη φορά μέςα σε λίγες ημέρες τα αντανακλαστικά του υγειονομικού συστήματος της χώρας μας σε ό,τι αφορά τη διαχείριση και την αντιμετώπιση κρούσματος κορονοϊού. Αντανακλαστικά που πρέπει να ειναι εξαιρετικά, με δεδομένο ότι πλεον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για τη συγκεκριμένη επιδημία που ξεκινησε από την Κίνα και εχει εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες.

Ο 62χρονος Έλληνας, που εισήχθη χθες στον ένα εκ των δύο θαλάμων αρνητικής πίεσης του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, κινητοποίησε το νοσηλευτικό ίδρυμα, το Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και το υπουργείο Υγείας. Κι αυτό διότι εκτιμήθηκε πως το περιστατικό ήταν σοβαρό έχοντας ιστορικό ταξιδιού το τελευταίο 20ήμερο στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου ξέσπασε η επιδημία του νέου κοροναϊού αλλά και γιατί ο άνδρας είχε εκδηλώσει ήπια συμπτώματα που παρέπεμπαν στη λοίμωξη που ο νέος ιός προκαλεί.

Στο πλαίσιο της ενεργοποίησης του Εθνικού Σχεδίου για αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων κορονοϊού στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής, Αττικόν και Σωτηρία, είχαν εξεταστεί τις προηγούμενες ημέρες άλλοι τρεις άνθρωποι, δύο Έλληνες και ένας Κινέζος, για λοίμωξη λόγω κοροναϊού. Επίσης, μια 13χρονη Κινέζα εξετάστηκε στη Σαντορίνη. Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις εκτός του ότι τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά για κοροναϊό, οι ειδικοί θεωρούσαν πως οι πιθανότητες να έχουν μολυνθεί οι προαναφερθέντες ήταν πολύ μικρές με βάση το συνολικό ιστορικό που είχαν στη διάθεσή τους.

Σε ό,τι αφορά τον 62χρονο στη Θεσσαλονίκη, κατά πληροφορίες, η εικόνα που σχημάτισαν οι ειδικοί στο νοσοκομείο και τον ΕΟΔΥ ήταν διαφορετική και το ενδεχόμενο της μόλυνσης με κορονοϊό δεν αποκλειόταν. Ο άνδρας που κατά τις πληροφορίες έχει σύζυγο Κινέζα και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην Κίνα, δήλωσε στους γιατρούς του ΑΧΕΠΑ ότι είχε ταξιδέψει στην πόλη Ουχάν – όπου ενδημεί ο ιός - και επέστρεψε προ 20ημερου. 

Η κλινική του εικόνα ήταν ήπια, ωστόσο οι γιατροί τον έθεσαν αμέσως σε απομόνωση όπως ορίζεται στο σχετικό πρωτόκολλο, ανέφεραν πηγές του ΕΟΔΥ. Η ΠΟΕΔΗΝ, από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει ότι η τήρηση των μέτρων ασφαλείας ήταν σχετική και πως εξετάστηκε από προσωπικό που φορούσε μόνο μάσκα, ενώ και ο ίδιος ο ασθενής διέσχισε την Α΄Παθολογική κλινική όπου βρίσκεται ο θάλαμος αρνητικής πίεσης φορώντας μια μάσκα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ξεκίνησε ο έλεγχος στον κύκλο του προσωπικού και επαγγελματικού του περιβάλλοντος ώστε να δημιουργηθεί το πλέγμα των επαφών του, να γίνει ενημέρωση και να παρακολουθηθούν για τις επόμενες δύο εβδομάδες για το ενδεχόμενο εκδήλωσης συμπτωμάτων.

Από τον ασθενή ελήφθη δείγμα, το οποίο εστάλη χθες το βράδυ απότο ΑΧΕΠΑ στο Ινστιτούτο Παστέρ στην Αθήνα, για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης. Σε περίπτωση που το δείγμα θα ήταν θετικό, ο 62χρονος θα συνέχιζε να νοσηλεύεται μέχρι την αποθεραπεία του ενώ θα διαμορφώνονταν εκ νέου οι οδηγίες και η παρακολούθηση των προσώπων με τα οποία βρισκόταν σε επαφή μετά την επιστροφή του από την Κίνα. Ο στόχος των ειδικών σε αυτή τη φάση θα ήταν να ανακοπεί μία δευτερογενής μετάδοση, δηλαδή ένα νέο κρούσμα στην Ελλάδα με μετάδοση από τον 62χρονο ασθενή...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: