30.1.20

Αυτή η εικόνα με στοιχειώνει σε τόσα πολλά επίπεδα...Αυτή η φωτογραφία δεν λέει χίλιες λέξεις. Δεν λέει καμία - που να βγάζει νόημα τουλάχιστον. Αντιθέτως, σε κάνει να σκεφτείς μήπως τίποτα δεν έχει και πολύ νόημα τελικά. 

Όπως  όλες οι...
εικόνες που σου κολλάνε ανεξήγητα στο μυαλό, είναι σα να εμπεριέχει μια δική της διάλεκτο που επενεργεί τηλεπαθητικά στον θεατή, διαβιβάζοντάς του αλλόκοτα και συγκεχυμένα μηνύματα. Άπαξ και είδες αυτή την εικόνα, δεν μπορείς να την «ξε-δείς», δεν θα σβηστεί ποτέ από το ασυνείδητο, θα σκάει σαν φλασιά στα πιο περίεργα όνειρα, στις πιο ανεξήγητες προμνησίες και στις πιο ανύποπτες στιγμές.   

Εκ πρώτης απόψεως μοιάζει σαν υπόδειγμα της εξέλιξης του photo shop και του deep fake. Είναι οι εικονιζόμενοι όντως ο Πάνος Κάμμενος και ο Σταμάτης Κόκκοτας ή κάποια απόκοσμη εκδοχή τους σε ένα παράλληλο σύμπαν όπου τα πάντα είναι ίδια αλλά συγχρόνως εντελώς διαφορετικά από την δική μας πραγματικότητα;   

Μόνο που η φωτογραφία είναι αληθινή και διόλου πειραγμένη. Θα κυκλοφορούσε ολόιδια και πολλά χρόνια πριν από τις παραμορφωτικές τεχνικές της σύγχρονης τεχνολογίας.   

Η ουσία είναι ότι συγκλονίζουν οι δυο τους σ' αυτό το ενσταντανέ, τόσο ο καθένας χωριστά – η νεότευκτη ισχνή κομψότης του Πάνου Καμμένου, η χαλαρή βαμπιρική αυτάρκεια του «αιώνιου» Σταμάτη Κόκοτα – όσο και οι δύο μαζί, σε μια αισθητική συνέργεια που αγγίζει τα όρια της τέχνης (της σύγχρονης τέχνης, έστω). Προφανώς δεν είμαι ο μοναδικός που έχει τον «αγγίξει» η θαυματουργή αυτή εικόνα. Απ' όσο έχω δει, έχει κάψει πολύ κόσμο στα social και στα ειδησεογραφικά media, προκαλώντας τίτλους προφανείς και νωθρούς μεν, περιέργως ακριβείς δε. Όπως για παράδειγμα αυτός του iefimerida: «Ο Πάνος Καμμένος αγνώριστος, ο Σταμάτης Κόκοτας... ίδιος!». 

  Φαίνεται ανατριχιαστικά «ίδιος» πράγματι ο Σταμάτης Κόκκοτας, παρά τις όποιες μεταλλάξεις του χρόνου, σαν αναγνωρίσιμος - στον εαυτό του καταρχάς και σε μας κατ' επέκταση - αρχαίος ροκ σταρ που συντηρεί πάση θυσία το χρώμα και το μήκος της κόμης (και της φαβορίτας, εν προκειμένω) και πλέον είναι αργά για να αντιληφθεί αλλιώς την εικόνα του. Και γιατί άλλωστε να το κάνει; Αφού λειτουργεί απολύτως.  

 Το αντίθετο σχεδόν ισχύει για την εικόνα του πρώην αρχηγού των ΑΝΕΛ (αυτό δεν ήταν όνειρο, ούτε παράλληλο σύμπαν, όσο κι αν θα το επιθυμούσαμε), ο οποίος στην τωρινή slim fit/ευζωική βερσιόν του σε κάνει σχεδόν να πιστέψεις ότι η ζωή όχι μόνο δεν είναι μονόπρακτο, αλλά υπάρχουν απεριόριστες πίστες που μπορεί κανείς να ακολουθήσει ανά πάσα στιγμή (ειδικά αν διαθέτει τα μέσα). 

  Δεν γνωρίζω λεπτομέρειες για τα ακριβή αίτια αυτής της μεταμόρφωσης (διαβάζω για κάποια σοβαρή ενδεχομένως επέμβαση που μεσολάβησε), η ουσία όμως είναι ότι ο ίδιος μοιάζει γνήσια ευτυχής και "dapper" και εκτυφλωτικά ανανεωμένος μέσα στο εφαρμοστό κουστούμι του και με το κόκκινο ποσέτ επιμελώς διπλωμένο στο τσεπάκι του σακακιού, μακριά από τις casual τριβές της πρόσφατης πολιτικής του ζωής και τις Top Gun φαντασιώσεις του ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας. 


Μοιάζει με μέλος του καστ των ταινιών «Ocean's 11» κλπ, μετά από ένα επιτυχημένο heist (ίσως έτσι να αντιλαμβάνεται την συγκυβέρνηση του με τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα που εγκατέλειψε για πάντα, όπως δηλώνει, την ενεργό πολιτική δράση).'Ένα «ντούγκλα» μουστάκι λείπει ίσως, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον θα μας έκαιγε ανεπανόρθωτα τον εγκέφαλο.   

Στο φινάλε βέβαια, πρόκειται μόνο για μία φωτογραφία. 'Άλλες φωτογραφίες με τους ίδιους εικονιζόμενους από την ίδια εκδήλωση – τα εγκαίνια την νέας έκθεσης της οικογενειακής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων «Η. Καμμένος ΑΕ» - δεν έχουν την ίδια υποβλητική ισχύ. 
Μόνο αυτή η συγκεκριμένη εικόνα, αυτή η στιγμή. Είναι αυτό που λένε όμως: Το λάθος και το τυχαίο είναι ανώτερα της τέχνης. 

Δημητρης Πολιτακης

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: