30.1.20

Καταψήφισαν καταγγέλλοντας την πολιτική των ΗΠΑ, ΚΚΕ και ΜέΡα25...


Αναφανδόν κατά της επικαιροποιημένης αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία πέρασε από την βουλή με 175 ΝΑΙ (από τη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ), τάχθηκαν ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και ο γραμματέας του ΜέΡΑ Γιάνης Βαρουφάκης...

Δ. Κουτσούμπας: Δεν θέλουμε νέα σφαγεία

«Καταψηφίζουμε τη συμφωνία, γιατί δεν θέλουμε νέο Ιράκ, νέο Αφγανιστάν, νέα Συρία, νέα Λιβύη, νέα Γιουγκοσλαβία, νέα Υεμένη, νέα Παλαιστίνη, νέα Ουκρανία, νέα Κύπρο, νέα Ίμια, νέα πραξικοπήματα, νέες καραβιές προσφύγων, νέα σφαγεία με θύματα το λαό μας και άλλους λαούς» υπογράμμισε ο Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή για την επικύρωση της συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ για τις βάσεις.

Χαρακτήρισε ψεύτικο τον τίτλο της συμφωνίας ως αμυντικής, λέγοντας ότι «έρχεστε εδώ για να δικαιώσετε το "ευχαριστούμε τους Αμερικάνους" της αλήστου μνήμης κυβέρνησης Σημίτη, να συνεχίσετε την αναβάθμιση της ελληνικής εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, όπως αυτή αποτυπώθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα».


Είπε ότι η Ν.Δ. με συνέπεια και συνέχεια ακολουθεί την πολιτική δεκαετιών ως πιστή φίλη και εταίρος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, πολιτική την οποία όμως «με συνέπεια και συνέχεια κατήγγειλαν οι αριστερές, ριζοσπαστικές δυνάμεις», ενώ επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν είχε καμία αυταπάτη πως η ΝΔ θα αλλάξει ρότα στην εξωτερική πολιτική, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι εκείνη που προκαλεί και το αίσθημα και τη λογική του λαού μας και των γειτονικών λαών που έχουν υποφέρει πολλά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ».

Είπε ότι η Ν.Δ. χρησιμοποιώντας δραματικούς τόνους επιχειρεί να πείσει τον ελληνικό λαό να αποδεχθεί «την πιο βαθιά και άμεση εμπλοκή του στα ιμπεριαλιστικά δολοφονικά σχέδια» και απαντώντας το επιχείρημα ότι όσο περισσότερες βάσεις έχει η Ελλάδα, τόσο περισσότερα εμπόδια στην τουρκική επιθετικότητα, είπε «αν είναι έτσι πως γίνεται και τα τελευταία τρία χρόνια που έχει διευρυνθεί το αμερικανικό αποτύπωμα στην Ελλάδα να κλιμακώνεται η τούρκικη επιθετικότητα;».

Γ. Βαρουφάκης: «Ούτε αμοιβαία ούτε χρήσιμη η συμφωνία»

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 τόνισε από την πλευρά του ότι το κόμμα καταψηφίζει τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, γιατί δεν είναι ούτε αμοιβαία, ούτε χρήσιμη για τη χώρα. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτή η συμφωνία θα ενισχύσει τη δυνατότητά μας να υπεραμυνόμαστε του εθνικού μας εδάφους» ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Απάντησε και στη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, σύμφωνα με τον οποίο η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ελληνοτουρκικά ευνοεί τις ελληνικές θέσεις, σημειώνοντας ότι «το πρόβλημά μας είναι ότι δεν υπάρχει μια αμερικανική πολιτική. Υπάρχει, πρόσθεσε, άλλη αμερικανική πολιτική του Λευκού Οίκου, άλλη του Κογκρέσου, άλλη του Στέητ Ντηπάρτμεντ. Να συμφωνήσω, σημείωσε, ότι η θέση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν θετική, αλλά δεν είναι αξιόπιστη». 

Επίσης, επέκρινε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, την αποστολή οπλικών συστημάτων στη Σαουδική Αραβία, ενώ συγκρίνοντας τις επισκέψεις Ερντογάν και Μητσοτάκη στις ΗΠΑ, είπε ότι ο μεν πρώτος έφυγε με μια μεγάλη οικονομική συμφωνία 100 δισ. ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός «να μην σας πω με τι έφυγε».

Ο γραμματέας του MεΡΑ25 έκανε λόγο για ελληνική εμπλοκή στις μιλιταριστικές επιδρομές που ετοιμάζουν στην περιοχή οι ΗΠΑ, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, για να υπογραμμίζει και πάλι ότι η συμφωνία είναι μονομερής υπέρ των Αμερικανών και δεν προβλέπει καμία αμυντική συνεργασία.

Ο κ. Βαρουφάκης έκλεισε την ομιλία του επικαλούμενος μια φράση του Ανδρέα Παπανδρέου προς τον ίδιο ότι «οι yes men δεν έχουν τύχη απέναντι στις ΗΠΑ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: