31.1.20

«Καλώς ορίσατε στον Μεσαίωνα» και... βγάλε...

Γιορτάστηκε χθες η ημέρα των Τριών Ιεραρχών πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες αλλαγές που έφερε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία σε σχετικό της μήνυμα προς τους μαθητές των σχολείων της επικράτειας περήφανα δήλωνε ότι «η 30ή Ιανουαρίου αποκαταστάθηκε ως ημέρα πραγματοποίησης εορταστικών εκδηλώσεων προς...
τιμήν των Τριών Ιεραρχών και της Παιδείας» και ότι «η γιορτή βρίσκει φέτος τα σχολεία μας ανοιχτά, ώστε να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες για τη σπουδαία αυτή ημέρα και να διοργανώσουν, από κοινού με τους εκπαιδευτικούς τους, εκπαιδευτικές δραστηριότητες σχετικά με την προβολή του κοινωνικού και παιδαγωγικού έργου Τους και την εν γένει προσφορά Τους στην Εκπαίδευση και τα Γράμματα ή/και εκκλησιασμό».

Τα παρατράγουδα ξεκίνησαν αρκετές μέρες πιο πριν, με κάποιες «οδηγίες» που μοιράστηκαν σε νηπιαγωγείο, σύμφωνα με τις οποίες ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός δεν αφορούσε μόνο τα μικρά παιδιά αλλά και τους γονείς τους, οι οποίοι έπρεπε να τα συνοδεύσουν στην εκκλησία και να παρακολουθήσουν την κατήχηση. Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, η υπουργός Παιδείας τροποποίησε την απόφαση σχετικά με την υποχρεωτική παρουσία των γονέων στον εκκλησιασμό.

Σε έναν τέτοιον εκκλησιασμό, μαθητές Γυμνασίου στη Δεσφίνα Φωκίδας έγιναν μάρτυρες ρατσιστικού λόγου από τον ιερέα που τελούσε τη λειτουργία.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα alfavita.gr, ο Σύλλογος Διδασκόντων κατήγγειλε το περιστατικό, αναφέροντας ότι η θεολόγος του σχολείου στον λόγο της μίλησε μεταξύ άλλων για την ανάγκη των ανθρώπων να φέρονται ισότιμα σε όλα τα μέλη της κοινωνίας και να μην κάνουν φυλετικές διακρίσεις, γεγονός που βρήκε αντίθετο τον ιερέα της Μητρόπολης Δεσφίνας, ο οποίος, με το πέρας της Θείας Κοινωνίας, εναντιώθηκε στον λόγο της εκπαιδευτικού και διαχώρισε τους ανθρώπους σε Ελληνες και μη.

Σεβασμός στον συνάνθρωπο

«Θεωρούμε ότι τέτοιος αντίλογος δεν έχει θέση εντός του χώρου της εκκλησίας, γιατί έτσι δημιουργείται σύγχυση στους μαθητές και κατ’ επέκταση σε ολόκληρη την κοινωνία. Εμείς ως σύλλογος και εκπαιδευτικοί διδάσκουμε στα παιδιά την ισότητα, την αγάπη, την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στον συνάνθρωπο, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το φύλο, η θρησκεία, η φυλή, το χρώμα και η κοινωνική τάξη» αναφέρει η ανακοίνωση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.

Επίσης χθες, στην Αθήνα, άγνωστοι μοίρασαν φυλλάδια ομοφοβικού περιεχομένου στους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Χολαργού, οι οποίοι έβγαιναν από την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στου Παπάγου, όπου είχαν παρακολουθήσει τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό.

Στο φυλλάδιο αναγράφεται ρήση του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου σύμφωνα με την οποία «η ομοφυλοφιλία αποτελεί τον κολοφώνα των αμαρτημάτων πολύ πάνω και από ειδεχθείς πράξεις όπως ο φόνος».



Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι η υπουργός Παιδείας ευχήθηκε στους μαθητές «Το παράδειγμα των Τριών Ιεραρχών να σας καθοδηγεί και να έχετε καλή πρόοδο». Αν ο ρατσισμός και ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός είναι το παράδειγμα που εύχεται η υπουργός Παιδείας στους μαθητές, τότε κι εμείς με τη σειρά μας να ευχηθούμε «Καλώς ορίσατε στον Μεσαίωνα» και... βγάλε...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: