31.1.20

Οι «σταθμοί» για το συνέδριο μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ...

Το όνομα θα κριθεί σε δημοψήφισμα μελών στις 5 και 6 Απριλίου, το ανοιχτό ζήτημα είναι εάν θα τεθούν στην κομματική βάση και άλλα ερωτήματα που θα αφορούν καίρια προγραμματικά θέματα, και ο Αλέξης Τσίπρας στέλνει προς...
άπαντες στην Κουμουνδούρου μήνυμα φυγής από την εσωστρέφεια εν όψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρόεδρος του κόμματος ήταν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξαιρετικά καθαρός στην προχθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας – μιας συνεδρίασης στην οποία επικυρώθηκε η πρόταση να τεθεί σε δημοψήφισμα η προσθήκη στο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ ενός προσδιορισμού που θα δίνει το στίγμα είτε της προοδευτικής διεύρυνσης του κόμματος. 

Η πρόταση μένει να εγκριθεί από την Κεντρική Επιτροπή, με δεδομένους όμως τους συσχετισμούς αλλά και το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη πάρει θέση υπέρ της συμμετοχής της βάσης στην όλη διαδικασία, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μην προχωρήσει.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, έδωσε και δημόσια το στίγμα του επί του θέματος αυτή την εβδομάδα, στην συνέντευξή του στον ANT1: «Ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, «είναι ένα πολύ δυνατό brand που δεν πρέπει να αλλάξει. 

Το εάν θα προστεθεί δίπλα και κάτι που να δίνει και μια άλλη προοπτική είναι ανοικτό και είναι συζητήσιμο, όλη αυτή η συζήτηση όμως θέλουμε να τη διεξαγάγουμε όχι σε κλειστές πόρτες, αλλά πλατιά, με τον κόσμο που μας στηρίζει».

Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία εξακολουθεί να συναντά ενστάσεις και αντιρρήσεις κυρίως από την ομάδα των «53», ενώ άλλα στελέχη όπως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης θεωρούν ότι το όνομα δεν είναι πρωτεύων θέμα και ζητούν να τεθούν παράλληλα σε ψηφοφορία από την βάση και προγραμματικά ζητήματα όπως, π.χ. οι σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας.

Όλα αυτά θα τεθούν επίσης στην Κεντρική Επιτροπή, ο Αλέξης Τσίπρας όμως στην προχθεσινή συνεδρίαση δεν έκρυψε τον προβληματισμό και την δυσαρέσκειά του για την μακρά και έντονη εσωστρέφεια του τελευταίου διαστήματος, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους πως το κόμμα πρέπει να κοιτάξει μπροστά και να μην διακινδυνεύσει το μεγάλο στοίχημα του μετασχηματισμού και της διεύρυνσής του. 

Είναι το στοίχημα που, όπως επισημαίνουν συνομιλητές του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν παραλείπει σταθερά να επαναλαμβάνει ότι αποτελεί και το περιεχόμενο της εντολής που έδωσαν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου.

Και επ’ αυτού, άλλωστε, ήταν εύγλωττος στην συνέντευξή του στον ANT1: «Είμαι υποχρεωμένος να συνειδητοποιήσω ότι το 36% που μας ψήφισε το 2015 και το 32% που μας στήριξε τον Ιούλιο δεν είναι όλοι ριζοσπάστες αριστεροί, ούτε όλοι πείστηκαν για την ανάγκη του σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας. Είναι ένας κόσμος που προτίμησε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα κόμμα με έντιμους πολιτικούς, ένα κόμμα έτοιμο να συγκρουστεί,  και δεν πρέπει να τον αφήσουμε εξω από το ιερό – να έρχεται το εκκλησίασμα να παίρνει κερί, αλλά εμείς να είμαστε μέσα και να παίρνουμε τις αποφάσεις».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η 14η Φεβρουαρίου ορίστηκε από την Πολιτική Γραμματεία ως η αφετηρία του τελικού εγχειρήματος του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ως η εκκίνηση της τελικής πορείας προς το συνέδριο του Μαϊου. Εκείνη την ημέρα, σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει και το κεντρικό στίγμα του όλου εγχειρήματος.

Πέραν αυτού, η Πολιτική Γραμματεία αποφάσισε επίσης:

Τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στις 6-8 Μαρτίου.

Τη διεξαγωγή τεσσάρων θεματικών προσυνεδριακών ημερίδων μέχρι το Πάσχα σε διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας, με αντικείμενο την αγροτική πολιτική, την αυτοδιοίκηση, το συνδικαλιστικό κίνημα και τον πολιτισμό.

Τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου αποτίμησης της κυβερνητικής θητείας στις 3-4 Απριλίου.

Τη διεξαγωγή συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα αποφασιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του. Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ήδη αποφασιστεί, το συνέδριο θα διεξαχθεί 14 – 17 Μαΐου.

Η εκλογή των συνέδρων θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 2-4 Μαΐου.

Τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 8-9 Φεβρουαρίου...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: