31.1.20

Το Oruc Reis και ο... «κακός καιρός»...

Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με την πορεία και το στίγμα του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, το οποίο το πρωί μπήκε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στο Καστελόριζο, και σύμφωνα με τις...
πληροφορίες παραμένει εντός αυτής, αν και νωρίτερα υπήρξαν πληροφορίες περί αποχώρησής του.

Το τουρκικό σκάφος παρακολουθείται από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», η οποία έλαβε σήμα άμεσα και κατευθύνθηκε προς την περιοχή. Το Oruc Reis, που τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιούσε παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αν και πλέει με τα ηχοβολητικά καλώδια των ερευνών ποντισμένα στη θάλασσα, πηγές από το υπ. Άμυνας υποστηρίζουν πως δεν πραγματοποιεί έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τονίζοντας πως βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση. Σημειώνεται πως το τουρκικό σκάφος δεν συνοδεύεται από τουρκικά πολεμικά πλοία.

Το ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε ότι το τουρκικό Oruc Reis έχει εισέλθει σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η εκτίμηση ανώτατων πηγών που κυκλοφόρσε σε μέσα ενημέρωσης πως για την «είσοδό του ευθύνονται οι καιρικές συνθήκες». Από το ΓΕΕΘΑ ανέφεραν πως «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος ORUC REIS τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Η Τουρκία είχε εκδώσει Navtex με την οποία ανακοίνωνε τη διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το «Oruc Reis» από τις 14 Ιανουαρίου έως τα μεσάνυχτα της 10ης Απριλίου, ώρα Τουρκίας. Με την υπ’ αριθμ. 0114/20 τουρκική Navtex δεσμεύει για το εν λόγω διάστημα μία περιοχή που βρίσκεται μεταξύ της Κύπρου και της Κρήτης, δυτικά / νοτιοδυτικά της Πάφου και απέναντι από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Ο δε ισχυρισμός του «κακού καιρού» που «έφερε» το τουρκικό πλοίο εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκαλεί πολλά ερωτήματα. Αν και ισχύει πως τις πρώτες πρωινές ώρες στην περιοχή υπήρχαν ισχυροί άνεμοι, στη συνέχεια - και τουλάχιστον μέχρι το μεσημέρι - τα φαινόμενα περιορίστηκαν (3 έως 4 μποφόρ). Επιπλέον οι ώρες που παραμένει εντός υφαλοκρηπίδας δεν συνάδουν με το σενάριο της «κακοκαιρίας». Αναλυτές συγκλίνουν πως μάλλον η Άγκυρα «τεστάρει» την αντίδραση της Αθήνας και οι ισχυρισμοί περί «τυχαίας εισόδου» ακούγονται μόνο ως «αστείο», καθώς οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο κακές ώστε να δικαιολογούν την αλλαγή πορείας, ιδιαίτερα για ένα ερευνητικό σκάφος όπως το Oruc Reis...

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: