31.1.20

Ένταση στα Ίμια "βλέπουν" τουρκικά ΜΜΕ...

Ελληνικό ΥΠΕΞ: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση»...

Για ένταση στα Ίμια μεταξύ ελληνικών και τουρκικών πλοίων έκανε λόγο στην ιστοσελίδα της η τουρκική εφημερίδα «Σοζτζού», που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ και του sigmalive, ελληνικά και τουρκικά πλοία του...
λιμενικού ήρθαν την Παρασκευή αντιμέτωπα στις βραχονησίδες των Ιμίων. Σημειώνεται επίσης ότι τουρκικά σκάφη της ακτοφυλακής από νωρίς το πρωί βρίσκονταν περιμετρικά των βραχονησίδων, πλησιάζοντας μέχρι 50 μέτρα τα Ίμια.

Στις 11.30, έξι ελληνικά ψαροκάικα που ξεκίνησαν από τη Λέρο και την Κάλυμνο προσπάθησαν να πλησιάσουν τις βραχονησίδες Ίμια, αλλά δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής δεν τα άφησαν να πλησιάσουν και αποσύρθηκαν σε απόσταση περίπου 2 μιλίων. Σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής απέπλευσαν από την Κω και την Κάλυμνο, αλλά μόλις είδαν τα τουρκικά πλοία –σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα- αποσύρθηκαν στην Καλόλιμνο. Την ώρα της έντασης τα τουρκικά ψαροκάικα που βρίσκονταν στα λιμάνια της Αλικαρνασσού απέφυγαν να κατευθυνθούν στην περιοχή των Ιμίων.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι τα ελληνικά και τουρκικά σκάφη πλησίασαν μεταξύ τους μέχρι και 300 μέτρα.

Το πρωί, στην περιοχή των Ιμίων βρίσκονταν τρία σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, το μεσημέρι ωστόσο ο αριθμός τους αυξήθηκε στα έξι. Ένα από τα τουρκικά σκάφη πλησίασε τις βραχονησίδες Ίμια σε απόσταση 100 μέτρων και σταμάτησε για λίγο, την ώρα που τα άλλα τουρκικά σκάφη παρέμειναν πιο πίσω σε απόσταση μισού έως 2 μιλίων για να παρακολουθούν. Παράλληλα, το ελληνικό σκάφος περίμενε - όπως αναφέρεται - σε απόσταση 1.5 μίλι, μπροστά στο νησί Καλόλιμνος.

Σήμερα πάντως από την περιοχή των Ιμίων πραγματοποίησαν διέλευση από την πλευρά των τουρκικών υδάτων, όπως σημειώνεται, πλοία που μετέφεραν ξηρό φορτίο από το Γκιουλούκ της Τουρκίας προς το Ισραήλ

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι η ελληνική στρατιωτική μονάδα που βρίσκεται στην Καλόλιμνο με περίπου 60 στρατιώτες, αποβάθρα, πίστα ελικοπτέρων και πύργο ραντάρ σήμερα παρουσίασε ιδιαίτερη κινητικότητα. Οι Έλληνες στρατιώτες παρακολουθούν συνεχώς τα Ίμια από το φυλάκιο, σημειώνεται.

Σε βίντεο που δημοσιεύει η εφημερίδα επιχειρεί να δείξει την κινητικότητα των πλοίων της ακτοφυλακής και των δύο χωρών ανήμερα της 24ης επετείου της κρίσης των Ιμίων.



Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει οποιοδήποτε επεισόδιο μεταξύ ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, αναφέροντας πως δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους πληροφόρηση...

flash.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: