31.1.20

«Επιδεινώνει την ένταση στη περιοχή...

...το μνημόνιο Άγκυρας- Τρίπολης»...

Τον κίνδυνο, η σημερινή κατάσταση στη Λιβύη να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την Ανατολική Μεσόγειο και παράλληλα να ωθήσει ένα νέο κύμα προσφύγων προς την Ευρώπη, καθώς και τις παράνομες προκλήσεις της Τουρκίας στη περιοχή, επεσήμανε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στην...
παρέμβασή του στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, «η ένταση στην περιοχή δυστυχώς αυξήθηκε πρόσφατα, μετά την υπογραφή μνημονίων μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.

Τα μνημόνια αυτά βασίζονται σε ένα quid pro quo. Η Τουρκία παρέχει στρατιωτική υποστήριξη έναντι της αποδοχής νέων θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο, παραβιάζοντας την Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας […] Η πάγια άλλωστε θέση της Ελλάδας, είναι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε και το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, μέσα από τη συνέχιση των διερευνητικών επαφών, με προσφυγή αν χρειαστεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», συμπλήρωσε. Ζήτησε δε από τους Τούρκους κοινοβουλευτικούς, να διαμηνύσουν στην τουρκική κυβέρνηση να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες που δυναμιτίζουν αυτό το πνεύμα συνεργασίας.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε ακόμη ότι «το μνημόνιο Τουρκίας - κυβέρνησης Τρίπολης για τη δικαιοδοσία των θαλάσσιων ζωνών, παραβλέπει τα συμφέροντα της Ελλάδας και άλλων χωρών της περιοχής», επισημαίνοντας ότι η νομική υπηρεσία του γερμανικού Κοινοβουλίου, απεφάνθη ξεκάθαρα ότι αυτό το μνημόνιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των άλλων εμπλεκομένων μεσογειακών χωρών, παραβιάζει το εθιμικό Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμο.

«Η διεθνής κοινότητα, σημαντικοί περιφερειακοί παράγοντες, η ΕΕ και ακόμα και το διεθνώς αναγνωρισμένο Λιβυκό Κοινοβούλιο, έχουν συνταχθεί με αυτήν τη διαπίστωση», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα έχει ισχυρούς δεσμούς με τη Λιβύη και είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για να συμβάλει καθοριστικά στην οικοδόμηση ενός πνεύματος συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας στην περιοχή, «παρόλα τα θέματα που μας χωρίζουν, όπως το Κυπριακό».

«Μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες μπορεί να βοηθηθεί ο λιβυκός λαός και να βρεθούν ειρηνικές λύσεις, να υποστηριχθούν οι πρόσφυγες, να υπάρξει σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και τελικά, να προστατευθούν οι ίδιες οι ευρωπαϊκές αξίες», κατέληξε...

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: