31.1.20

«Ιστορική ευκαιρία για τη Βρετανία το Brexit»...

22211958Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα καλέσει τους Βρετανούς να αγκαλιάσουν αυτή «την ιστορική ευκαιρία» καθώς η χώρα παίρνει και επισήμως σήμερα διαζύγιο από την ΕΕ έπειτα από 47 χρόνια.

Σε ομιλία του προς το...
έθνος ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από τους Βρετανούς να τον βοηθήσουν «να απελευθερώσει όλη τη δυναμική της χώρας και να ανεβάσει το επίπεδο όλου του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Χιλιάδες ευρωσκεπτικιστές αναμένεται να γιορτάσουν την Ημέρα του Brexit στο Λονδίνο και σε άλλες βρετανικές πόλεις, όμως οι περισσότεροι Βρετανοί δεν σκοπεύουν να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.

22212676

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (τοπική ώρα, 01:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

«Σήμερα δεν είναι ένα τέλος αλλά μία αρχή»

«Η δουλειάς μας ως κυβέρνηση, η δική μου δουλειά, είναι να ενώσω τη χώρα και να την προχωρήσω μπροστά», θα πει ο Τζόνσον, σύμφωνα με αποσπάσματα της ομιλίας του που έχουν δημοσιευθεί από το γραφείο του.

22212670

«Και το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να πούμε σήμερα είναι ότι αυτό δεν είναι ένα τέλος, αλλά μία αρχή», πρόκειται να τονίσει.

«Αυτή είναι η στιγμή που ξημερώνει και σηκώνεται η αυλαία σε μία νέα πράξη», θα επισημάνει ο Τζόνσον. «Είναι μία στιγμή πραγματικής εθνικής ανανέωσης και αλλαγής».

brexit

Σόου με φώτα και λέιζερ καθώς και άλλες εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες από την κυβέρνηση Τζόνσον στη Ντάουνινγκ Στριτ, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ πρόκειται να διοργανώσει μια «Γιορτή του Brexit» στην Πάρλιαμεντ Σκουέρ.

Εξάλλου αργότερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός θα προεδρεύσει ειδικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στην πόλη Σάντερλαντ, την πρώτη περιοχή όπου καταγράφηκε πλειοψηφία υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα του 2016.

Θέμα της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα είναι «η μετά Brexit ατζέντα ανόρθωσης του Τζόνσον και πώς η κυβέρνηση σκοπεύει να μοιράσει ευημερία και ευκαιρίες σε όλη την Αγγλία, τη Σκοτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία».

Ακτιβιστές κατά του Brexit ανήρτησαν πανό που γράφει "Εξακολουθούμε να αγαπάμε την ΕΕ" στο Ντόβερ

Φιλοευρωπαίοι ακτιβιστές ανήρτησαν τεράστιο πανό το οποίο γράφει “We still love EU” («Εξακολουθούμε να αγαπάμε την ΕΕ») πάνω από τους λευκούς βράχους του Ντόβερ, κοντά σε ένα από τα βασικά λιμάνια της Βρετανίας που συνδέουν τη χώρα με τη Γαλλία και το Βέλγιο ενόψει της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ σήμερα το βράδυ.

Ο διοργανωτής της κινητοποίησης Άντονι Χουκ ανήρτησε στο Διαδίκτυο υλικό που είχε τραβήξει με drone από το πανό, στο οποίο εμφανίζεται μια βρετανική σημαία σε σχήμα καρδιάς αντί της λέξης «αγαπάμε».

Ο Χουκ, απερχόμενος ευρωβουλευτής των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, εξήγησε ότι συγκέντρωσε περισσότερες από 10.000 λίρες για να πληρώσει για το πανό αυτό των 150 τετραγωνικών μέτρων «για όσους εκτιμούν τη σχέση μας με την ΕΕ».

Το πανό αυτό είναι «για τους 3 εκατομμύρια Ευρωπαίους πολίτες που αποκαλούν σπίτι τους τη Βρετανία», έγραψε ο Χουκ. Είναι «για όσους από εμάς αυτή είναι μια φοβερή, αγχωτική εποχή», πρόσθεσε.

«Δυστυχώς δεν μπορούμε να σταματήσουμε το Brexit τώρα, αλλά μπορούμε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι εξακολουθούμε να αγαπάμε την Ευρώπη», είχε σημειώσει στην έκκλησή του για συγκέντρωση χρημάτων.

«Μπορεί να φεύγουμε, αλλά είτε ψηφίσατε υπέρ της αποχώρησης είτε υπέρ της παραμονής, εξακολουθούμε να θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους πιο κοντινούς μας γείτονες στο μέλλον».

Ο Χουκ κάλεσε τους υποστηρικτές του «να βοηθήσετε να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο ότι ΔΕΝ είμαστε απλώς η χώρα του (επικεφαλής του κόμματος του Brexit) Νάιτζελ Φάρατζ, του (πρωθυπουργού) Μπόρις Τζόνσον και του (ακροδεξιού) Τόμι Ρόμπινσον»...

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: