30.1.20

Ο Αντώνης της αντρικής σχολής...

Στην πολιτική τίποτα δεν είναι δεδομένο, καμία κατάσταση δεν εξελίσσεται γραμμικά. Ένα αστάθμητο γεγονός μπορεί να φέρει τα πάνω - κάτω, ακόμα και να οδηγήσει σε ντόμινο. Αυτό βιώνει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο η κρίση βρήκε ανάμεσα στην εκδρομή του στην...
όμορφη Κρακοβία και την επίσκεψη σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Δεν έφτανε που οι τραγικοί χειρισμοί Αυγενάκη και Μαξίμου ένωσαν Ολυμπιακούς και Παοκτσήδες απέναντι στην κυβέρνηση. Ο Μητσοτάκης, όμηρος των συμφερόντων της ολιγαρχίας, εγκλωβισμένος και εκβιαζόμενος, αποφάσισε να επιβάλει κομματική πειθαρχία στην ψήφιση της τροπολογίας.

Όποιος δεν ψηφίσει ή λείπει αδικαιολόγητα, ώρα του καλή, διαμήνυσε το Μαξίμου στους βουλευτές της Ν.Δ. Απειλή που αφορούσε σχεδόν όλη την Κοινοβουλευτική Ομάδα. Μια ηχηρή απουσία όμως έλουσε με κρύο ιδρώτα τους κυβερνητικούς στη Βουλή και στην Ηρώδου Αττικού.

Ο Αντώνης της αντρικής σχολής ούτε στην αίθουσα ήταν ούτε επιστολή έστειλε, όπως έκαναν άλλοι απόντες συνάδελφοί του, με τη Ν.Δ. και την κυβέρνηση να "παγώνουν", όπως μας ενημέρωσαν φιλοκυβερνητικά σάιτ. Συνεργάτες του μάλιστα έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες πως ούτε ασθενής είναι, όπως γράφτηκε, ούτε ξέρουν πού βρίσκεται.

Τέσσερις ώρες η κυβέρνηση έψαχνε τον Σαμαρά. Τελικά το απόγευμα ο Καλαφάτης θυμήθηκε πως είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο το προηγούμενο βράδυ και πως θα απουσίαζε για "προσωπικούς λόγους", με το Μαξίμου να διαρρέει πως αποδέχεται τις εξηγήσεις Σαμαρά. "Ουφ, ξεμπλέξαμε" αναφώνησαν. Αμ δε.

«Ο κ. Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις, ούτε του ζητήθηκαν, ούτε θα μπορούσαν να του έχουν ζητηθεί» δήλωσαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο οι συνεργάτες του... παντελονάτου πρώην πρωθυπουργού. «Λήξαν το θέμα» επαναλαμβάνουν με τον ιδρώτα στον σβέρκο οι κυβερνητικοί.

Είναι αλήθεια λήξαν;

Ο Α. Σαμαράς απουσίασε, όπως θυμάστε, και στην ψηφοφορία για την εκλογή της Αικ. Σακελλαροπούλου, καθώς θα προτιμούσε στη θέση της να βρίσκεται ο ίδιος. Με δημόσιες παρεμβάσεις του εμφανίζεται ως ο εγγυητής της ακροδεξιάς ιδεολογίας της παράταξης. Με μανιφέστο για τα εθνικά και το μεταναστευτικό, εισηγητής της γραμμής περί "εισβολής" και με σφοδρή κριτική στους χειρισμούς και στη γραμμή της κυβέρνησης. Από την προσφυγή στη Χάγη έως το σχέδιο διαχείρισης των μεταναστών και προσφύγων.

Σε δημοσκόπηση της Metron Analysis για το "Βήμα της Κυριακής" αποτυπώνεται η δυσσαρέσκεια και η ανησυχία των πολιτών για το τρίπτυχο πάνω στο οποίο βάσισε η Ν.Δ. την προεκλογική της εκστρατεία: Ασφάλεια, μεταναστευτικό, εθνικά. Η έκρυθμη κατάσταση στα νησιά με τις διαμαρτυρίες, από τα δεξιά, κατά των κυβερνητικών να παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Ο πιστός "μακεδονομάχος" Αντώνης Σαμαράς διαβλέπει το κενό στον ακροδεξιό χώρο και μεθοδικά επιχειρεί να το διευρύνει και τελικά να το καλύψει ο ίδιος. Υποθέτουμε πως ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης θα είχε ενημερώσει σχετικά τον υιό...

Σπύρος Ραπανάκης
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: