31.1.20

Θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού...

...από το τέλος της «ανταλλακτικής» διαφήμισης εφημερίδων στην ΕΡΤ και την επαναλειτουργία του Mega...

Τέλος στην «ανταλλακτική διαφήμιση» με τις εφημερίδες βάζει η ΕΡΤ με απόφαση του Δ.Σ. στη χθεσινή του συνεδρίαση. Σε αντικατάσταση θεσμοθετεί έκπτωση 80% επί του τιμολογίου διαφήμισης για...
όλα τα έντυπα.

Όπως είναι γνωστό, με ιδιωτικά συμφωνητικά μεταξύ της ΕΡΤ και επιχειρήσεων Τύπου, ήταν δυνατή η «αμοιβαία διαφήμιση»: δηλαδή η προβολή από την ΕΡΤ των εφημερίδων στις διαφημιστικές ζώνες της ΕΡΤ και κατ' αναλογίαν η προβολή της ΕΡΤ από τις σελίδες των εφημερίδων με διαφημιστική καταχώριση, χωρίς κόστος από καμία πλευρά.

Η πρακτική αυτή είχε υιοθετηθεί ήδη από τη δεκαετία του 2000, ίσως και παλαιότερα, μετά τις εύλογες διαμαρτυρίες ορισμένων εκδοτών Τύπου, οι οποίοι ήταν θύματα ενός είδους «αθέμιτου ανταγωνισμού» από συναδέλφους τους, οι οποίοι προωθούσαν τις εφημερίδες τους με βομβαρδισμό διαφημιστικών μηνυμάτων από κανάλια στα οποία συμμετείχαν μετοχικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πωλήσεις εκείνων των εφημερίδων, εις βάρος όσων εκδοτών δεν συμμετείχαν σε τηλεοπτικά σχήματα.

Τη λύση σε αυτή την «ανισότητα» ανέλαβε να διορθώσει η ΕΡΤ, η οποία διαφήμιζε κυρίως μικρότερες εφημερίδες, με αντάλλαγμα δική της διαφημιστική προβολή από τις σελίδες των εφημερίδων.

Εάν με το κλείσιμο του Mega το πρόβλημα είχε λυθεί, αναμένεται να επανέλθει με την επανέναρξη του καναλιού και την εντατική προβολή των εφημερίδων του ομίλου Μαρινάκη χωρίς κόστος και εις βάρος των άλλων εφημερίδων που δεν ανήκουν σε τηλεοπτικό όμιλο.

Η σημερινή διοίκηση της ΕΡΤ έρχεται να σταματήσει αυτή την πρακτική μετά από εισήγηση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εταιρικής Επικοινωνίας και απόφαση του Δ.Σ. Εφεξής η καταχώριση διαφημιστικών μηνυμάτων εντύπων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ θα πραγματοποιείται αμιγώς στο πλαίσιο της εμπορικής διαφήμισης.

Η απόφαση του Δ.Σ. προβλέπει έκπτωση 80% επί των ζωνών προγράμματος στις οποίες προβαλλόταν έως σήμερα η αμοιβαία διαφήμιση βάσει των τιμοκαταλόγων της ΕΡΤ. Η έκπτωση ισχύει για όλα τα έντυπα ημερήσιου, εβδομαδιαίου και περιοδικού Τύπου, τα οποία επιθυμούν να διαφημιστούν στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ...


Α. ΝΤΑΡΖΑΝΟΥ
ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: