31.1.20

«Δεν είμαστε ξέφραγο αμπέλι»...

Μήνυμα Μηταράκη για τον... πλωτό φράχτη...

Η φύλαξη των συνόρων απαιτεί πολλές ενέργειες δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης τονίζοντας ότι ο πλωτός φράχτης ο διαγωνισμός για τον οποίο ολοκληρώθηκε «στέλνει μήνυμα ότι δεν...
είμαστε ξέφραγο αμπέλι και παίρνουμε κάθε μέτρο για την προστασία των συνόρων».

«Οι τεχνολογίες αυτές έχουν εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο Νότης Μηταράκης κάνοντας λόγο για ένα «θετικό μέτρο που βοηθά στην επιτήρηση σημείων που είναι κοντά στα τουρκικά παράλια».

Όπως επισήμανε, εκτός από τον πλωτό φράχτη στα μέτρα προστασίας των συνόρων περιλαμβάνεται «ο πολύς κόσμος στο Λιμενικό και η "ηλεκτρονική" κουρτίνα για να παρακολουθούμε τους διαύλους».

Στην ερώτηση, ωστόσο, για το αν έχει το UAV της Frontex που έχει καθηλωθεί λόγω μηχανικής βλάβης, όπως αποκάλυψε το ΘΕΜΑ, ο κ. Μηταράκης είπε «δεν μπορώ να σας δώσω αυτή την απάντηση».

Αλλάζει το καθεστώς για τις ΜΚΟ

«Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει κρίση και προσπαθούμε» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι «εμείς κινούμαστε με την υποχρέωση ότι είναι διαχειρίσιμο για να μειώσουμε τις ροές και να ελαφρύνουμε τις τοπικές κοινωνίες».

Προανήγγειλε δε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί τροπολογία για την σύσταση αρχείου για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) αλλά και αρχείο πρόσωπων που σχετίζονται με τις ΜΚΟ ενώ θα υπάρξει και εθνικός συντονιστής για το θέμα αυτό». «Σε γενικές γραμμές οι διεθνείς οργανώσεις έχουν βοηθήσει αποφασιστικά. Οι όποιες εξαιρέσεις θα αντιμετωπιστούν με διαφορετική νοοτροπία από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια».

45.000 οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του 2019

Σύμφωνα με τον υπουργό Μετανάστευσης, συνολικά το 2019 μπήκαν στην Ελλάδα 72.000 πρόσφυγες και μετανάστες έναντι 42.000 το 2018 «με περίπου 45.000 να είναι οι αφίξεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους».

«Χρειαζόματε τη βοήθεια της ΕΕ για να ανοίξουν πολλοί περισσότεροι δρόμοι επιστροφής παρανόμως εισερχομένων στην Ελλάδας στις χώρες προέλευσης όχι μέσω Τουρκίας» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι «η υπηρεσία ασυλου έχει καταφέρει μέσα στο 2020 να ανταποκριθεί στους νέους χρόνους των διαδικασιών» προσθέτοντας ότι από τη Δευτέρα «έχω ζητήσει να δημιουργηθούν 5 γραφεία εκτός των δομών».

«Έχουμε δώσει έμφαση στις επιστροφές, πάμε καλύτερα τον Ιανουάριο από τον Ιανουαρίο του 2019. Έχουμε ήδη επιστρέψει συνολικά 4 βάρκες που έχουν πάει πίσω στην Τουρκία» είπε ακόμη υπογραμμίζοντας ότι «τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε λογική επιστροφών και λογική αρνητικών αποφάσεων (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου)».

Έχουν αλλάξει οι κανόνες

«Οι κανόνες άλλαξαν, δεν είμαστε ανοιχτοί σε πρόσωπα που δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 όποιος δεν έχει προσφυγικό προφίλ είναι θέμα μηνών να επιστρέψει στην Τουρκία έχοντας χάσει τα χρήματα του» πρόσθεσε ο κ. Μηταράκης.

Σημείωσε, τέλος, ότι παραμένει ο στόχος για την κατασκευή των νέων κλειστών κέντρων στα νησιά μέχρι το καλοκαίρι του 2020

Δεν υπάρχουν σχόλια: