31.1.20

«Παράλογη ιδέα τα πλωτά φράγματα στο Αιγαίο»...

«Τείχη στη θάλασσα» επιγράφεται σχόλιο της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, που αναφέρει τα εξής: «Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό. Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες.

Μία ακριβή και...
παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί. Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια».

Για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει: «Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες». 

Στη συνέχεια πάντως ο σχολιαστής δεν παραλείπει να επισημάνει και τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό: «Το οχυρό που επεκτείνει η Ελλάδα είναι και δικό μας. Δυτικοευρωπαίοι και Βορειοευρωπαίοι φέρουν κι εκείνοι ηθική ευθύνη. Τα πλωτά φράγματα αποτελούν μέρος μίας απελπισμένης προσπάθειας των Ελλήνων να ελέγξουν τις μεταναστευτικές ροές- υπό τις προϋποθέσεις εκείνες, τις οποίες τους έχει υπαγορεύσει η υπόλοιπη Ευρώπη».

«Εξηγήσεις» στις Βρυξέλλες;

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ" και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, "η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής". Σύμφωνα με τον αρθρογράφο "στην Αθήνα το σχέδιο για πλωτά φράγματα θεωρείται εσωτερικοπολιτικός ελιγμός λόγω της αυξανόμενης δυσαρέσκειας για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό ζήτημα. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεχείς ροές σημαίνουν πολιτικό κόστος».

H Tageszeitung (TAZ) του Βερολίνου σημειώνει ότι "η ελληνική κυβέρνηση επινόησε μία νέα μέθοδο για να δυσχεράνει τη διέλευση των μεταναστών μέσω Τουρκίας προς την Ελλάδα: πλωτά φράγματα μπροστά στις νησιωτικές ακτές σε μήκος χιλιομέτρων, κατασκευασμένα από συνθετική ύλη, θα εμποδίζουν τους μετανάστες να προσεγγίζουν με τις βάρκες τους την ξηρά. Οργανώσεις για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα επικρίνουν την ιδέα ως παράνομη".

«Τρέλα», αλλά και... αυτοάμυνα

«Τρέλα» χαρακτηρίζει τα πλωτά φράγματα ο Κλάους Πέτερ Ράις, πρώην πλοίαρχος σκάφους της ΜΚΟ Lifeline, που έχει διασώσει εκατοντάδες μετανάστες στη Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Γερμανός ναυτικός επισημαίνει τις ευθύνες της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα. Μιλώντας στο Focus Online δηλώνει τα εξής: "Είναι απόλυτη τρέλα. Μου θυμίζει τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. (...) Το 2012 η ΕΕ είχε τιμηθεί με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης. 

Αλλά η συμπεριφορά της απέναντι στους ανθρώπους στην Ελλάδα- τόσο τους πρόσφυγες, όσο και τους κατοίκους της χώρας, που είναι εξαιρετικά φιλόξενοι- δεν δικαιώνει αυτή την τιμή. Είναι υπέροχοι οι άνθρωποι εκεί. Αλλά τους αφήνουμε μόνους με το μεταναστευτικό θέμα και το ίδιο συμβαίνει με τους Ιταλούς".

Στο ερώτημα του Focus Online, εάν θεωρεί την Ευρώπη συνυπαίτια για τις εξελίξεις, ο Κλάους Πέτερ Ράις απαντά: «Ναι. Αυτό που κάνει η Ελλάδα το θεωρώ ένα είδος αυτοάμυνας, γιατί δεν την βοηθά κανείς. Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά έχουν προδιαγραφές για 10.000 ανθρώπους και σήμερα βρίσκονται εκεί 40.000. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Ούτε μερικές χιλιάδες παιδιά δεν μπορεί να βγάλει από εκεί μέσα η ΕΕ. Πρόκειται για ομολογία πτώχευσης»...

Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: