1.1.20

Η «Ζηνοβία» σε αριθμούς - Πού έπεσε το περισσότερο χιόνι...

Μαζί με το 2019 μας αφήνει και η Ζηνοβία. Ισχυρές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια και ανατολικά, χιονοπτώσεις κυρίως στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και τα...
ορεινά της Κρήτης, πολύ θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της Ζηνοβίας.

Απαγορευτικό απόπλου για 36 ώρες από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο και απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, μεταξύ των οποίων και το κλείσιμο της Εθνικής οδού Αθηνών –Λαμίας, περιλαμβάνονται στα κυριότερα προβλήματα που προκάλεσε.

Το πυκνό δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr  έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένας πίνακας με μια συνοπτική εικόνα της κακοκαιρίας σε αριθμούς.
Ιδιαίτερα για τις χιονοπτώσεις στην Ανατολική Στερεά Ελλάδα και με τη βοήθεια αναφορών το meteo.gr, ετοίμασε έναν χάρτη με εκτιμήσεις ύψους χιονιού σε επιλεγμένες περιοχές. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στα ορεινά της Κρήτης. 

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών έχει εγκαταστήσει χιονομετρικό σταθμό στο καταφύγιο Καλλέργη Χανίων, ο οποίος παρέχει αδιάλειπτα ακριβείς καταγραφές ύψους χιονόστρωσης. Από την ανάλυση των καταγραφών αυτό προκύπτει ότι κατά το διήμερο 29-30/12 στο καταφύγιο Καλλέργη έπεσαν 108 εκατοστά νέου χιονιού...Δεν υπάρχουν σχόλια: