29.1.20

Αγκάθι ή χαίνουσα πληγή για την ΝΔ ο Σαμαράς;

Οι βολές Σαμαρά προβληματίζουν την κυβέρνηση και δημιουργούν σκιές στην κυβερνητική εικόνα, αλλά επί του παρόντος...
 
δεν προκαλούν τριγμούς και άμεσες επιπτώσεις. 

Η πρώτη απουσία έδειξε ότι «κάτι τρέχει με τον Σαμαρά». Βέβαια, τυπικά «ήταν εντάξει». Η επιστολιμαία διαβεβαίωση ότι συντάσσεται με την πρόταση του κόμματος για την επιλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου διασκέδασε κάπως τις κυβερνητικές ανησυχίες για πιθανούς σπινθήρες ανυπακοής.

Όμως η δεύτερη απουσία (ονομαστική ψηφοφορία για τα ποδοσφαιρικά) χωρίς καμία προειδοποίηση, πάγωσε τη ΝΔ, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός αψήφησε την απόφαση για κομματική πειθαρχία. Η εκ των υστέρων εξήγηση (προσωπικοί λόγοι) κινείται μετά βίας στην μεθόριο της τυπικής κανονικότητος, αφήνοντας ανοιχτό «θέμα Σαμαρά» στη ΝΔ.

Αν συνυπολογιστεί και η αρνητική θέση του για τη Χάγη- ολοκληρωτικά αρνητική, χωρίς «εάν» και προϋποθέσεις-, τότε καθίσταται σαφές ότι η περίπτωση Σαμαρά είναι αγκάθι για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Κι αυτό, μόλις λίγους μήνες από την εκλογική νίκη της ΝΔ.

Μπορεί, όμως το αγκάθι να αποδειχτεί χαίνουσα πληγή, με σαφείς επιπτώσεις για την κυβερνητική πλειοψηφία; Ας το δούμε, υπενθυμίζοντας προηγουμένως κάποια προφανή και δεδομένα:

Στη ΝΔ υπάρχουν διακριτά τρία στρατόπεδα. Το Μητσοτακικό που άρχει, το Καραμανλικό και το Σαμαρικό. Δεν πρόκειται για ιδεολογικές συνιστώσες, παρ΄ότι υφίσταται διαφορά αντιλήψεων για ορισμένα κομβικά ζητήματα, αλλά για ομάδες που διαμορφώθηκαν με σαφείς αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα της παράταξης, καθώς και σε σημερινά κορυφαία στελέχη, όπως είναι οι δύο πρώην αρχηγοί και πρωθυπουργοί.

Εννοείται ότι η εξουσία του εκάστοτε αρχηγού, και δη η κυβερνητική, λειτουργεί ενοποιητικά. Ανάγκα και θεοί πείθονται… Έτσι, στην κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέχουν στελέχη και των δύο άλλων ομάδων. Στελέχη που άφησαν στην άκρη το ομαδικό πρόσημο τόσο πριν από τις εκλογές όσο και τώρα, επιδεικνύοντας απόλυτη αφοσίωση στον πρωθυπουργό και πρόεδρο του κόμματος.

Ο Μητσοτάκης, για τους δικούς του λόγους, απέφυγε να προτείνει τον Σαμαρά για την Προεδρία της Δημοκρατίας, και προηγουμένως για την θέση Επιτρόπου στην Ένωση. Διπλή απόρριψη, αναπόφευκτη η πικρία και εύλογη η ψυχρότης του πρώην πρωθυπουργού. Ειδικά αν ληφθεί υπόψιν ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός συνέβαλε τα μέγιστα στην εκλογή Μητσοτάκη στο τιμόνι της ΝΔ.

Ανάλογη δυσαρέσκεια, αλλά χαμηλής εντάσεως, υπήρξε και στο Καραμανλικό στρατόπεδο, εξ αιτίας της μη επιλογής Παυλόπουλου. Με μία διαφορά: ο Κώστας Καραμανλής- λόγω χαρακτήρα αλλά και γενικότερης αντίληψης για την πολιτική, τις αντιπαραθέσεις και τα συναφή- ουδέποτε θα κατέφευγε σε προειδοποιητικές βολές ή σε κλεφτοπόλεμο.

Εξάλλου, ο ίδιος δεν αισθάνεται προσωπική πικρία ή άλλο τι, καθώς ουδέποτε είχε ενδιαφερθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας, γεγονός που ήταν γνωστό στον πρωθυπουργό.

Οι βολές Σαμαρά προβληματίζουν την κυβέρνηση και δημιουργούν σκιές στην κυβερνητική εικόνα, αλλά επί του παρόντος δεν προκαλούν τριγμούς και άμεσες επιπτώσεις. Ο λόγος, απλός: παρά τις επιμέρους αστοχίες, κυβιστήσεις, καθυστερήσεις και αναντιστοιχίες προεκλογικών δεσμεύσεων με το παραγόμενο έργο, η κυβέρνηση απολαύει υψηλής δημοτικότητος.

Τα δύσκολα έπονται. Και είναι πολλά. Με κυριότερα-κρίσιμα και καθοριστικά για το κυβερνητικό μέλλον- την Οικονομία, το Μεταναστευτικό και τα Ελληνοτουρκικά. Οι εξελίξεις στα πεδία αυτά θα κρίνουν κατά πόσο η κυβέρνηση θα ηγεμονεύει στο πολιτικό σκηνικό, εγγράφοντας σοβαρή υποθήκη για νέα εκλογική επικράτηση ή θα συνεχίσει ευπρόσβλητη, ευάλωτη και προβληματική, διαγράφοντας καθοδική πορεία.

Με ενδεχόμενη αρνητική εικόνα- και με δεδομένη την φθορά που συνεπάγεται εξ αντικειμένου για κάθε κυβέρνηση η άσκηση της εξουσίας-, οι ψίθυροι, η δυσαρέσκεια υπουργών, βουλευτών και στελεχών, καθώς και διαφοροποιήσεις τύπου Σαμαρά, θα λειτουργήσουν σωρευτικά και καταλυτικά στον δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Με δυο λόγια- και με την προϋπόθεση γενικευμένης κοινωνικής δυσαρέσκειας-το αγκάθι Σαμαρά θα αποδειχτεί χαίνουσα πληγή που δεν θα επιφέρει μεν την πτώση της κυβέρνησης, αλλά θα επιτείνει την φθορά της και θα συμβάλει στην εκλογική ήττα.

Όσο κι αν τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί στην πολιτική, μία και μόνη περίπτωση σοβαρού κυβερνητικού ρήγματος και άμεσων καταλυτικών επιπτώσεων υπάρχει. Το ενδεχόμενο ταπεινωτικών εξελίξεων για τη χώρα μας στα ελληνοτουρκικά.

Στην περίπτωση αυτή, η δυναμική Σαμαρά στα εσωτερικά της ηττημένης ΝΔ θα αναδειχθεί κυρίαρχη...

Υ.Γ. Είχε γραφτεί το κείμενο, όταν γνωστοποιήθηκε δήλωση συνεργατών του κ.Σαμαρά, σύμφωνα με την οποία «Ο κ.Αντώνης Σαμαράς ούτε έδωσε εξηγήσεις ούτε του ζητήθηκαν ούτε θα μπορούσαν να του ζητηθούν». Σκληρή δήλωση. Αφενός διαψεύδει και εκθέτει την κυβέρνηση (ότι δόθηκαν εξηγήσεις και το θέμα θεωρείται λήξαν) και αφετέρου συνιστά πρόκληση ανυπακοής προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό, που είχε δώσει εντολή για κομματική πειθαρχία. Αν ο Μητσοτάκης σηκώσει το γάντι, οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες...

Γιάννης Τριάντης
Πηγή: newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: