3.1.20

Ιράν: Θα εκδικηθούμε «τη σωστή ώρα και στον σωστό τόπο»...


 ...για την δολοφονία του Σουλεϊμανί.
-«Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των ΗΠΑ στην περιοχή», διαμηνύει η Τεχεράνη.
- O Tραμπ στέλνει εκτάκτως 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή.
-Δημοκρατικοί: "Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν...".
-ΟΗΕ: «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο».
-Άσαντ: Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει τη βοήθεια που έλαβε από τον Σουλεϊμανί.
-ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ...
Ετοιμη να εκραγεί είναι η Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί - υπεύθυνου για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό - μετά από εντολή του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ. Η Τεχεράνη απάντησε επιθετικά, με...
το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας να διαμηνύει ότι το Ιράν θα εκδικηθεί «τη σωστή στιγμή και στο σωστό μέρος» για τη δολοφονία του Σουλεϊμανί. Μάλιστα χαρακτήρισε το αμερικανικό πλήγμα «το χειρότερο λάθος της Ουάσιγκτον» στην περιοχή.

«Το καθεστώς των ΗΠΑ θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες αυτού του εγκληματικού τυχοδιωκτισμού. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη στρατηγική γκάφα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Δυτικής Ασίας και η Αμερική δεν θα γλιτώσει εύκολα από τις συνέπειές της», πρόσθεσε. «Η Αμερική πρέπει να ξέρει ότι η εγκληματική επίθεσή της εναντίον του στρατηγού Σουλεϊμανί ήταν το σοβαρότερο λάθος της χώρας (…) Αυτοί οι εγκληματίες θα υποστούν τη σκληρή εκδίκηση (…) στο σωστό μέρος και τη σωστή στιγμή» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συμβούλιο Ασφαλείας.


Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη και άφρονα κλιμάκωση». «Οι ΗΠΑ φέρουν την ευθύνη για όλες τις συνέπειες» της ενέργειας αυτής που βάζει σε «περιπέτειες» την περιοχή, πρόσθεσε. «Τα αντίποινά μας εναντίον της Αμερικής θα είναι τρομερά», απείλησε από τη δική του πλευρά ο Μοχσέν Ρεζαΐ, πρώην αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, ενώ ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε ότι η χώρα θα «εκδικηθεί» τον θάνατο του Ιρανού υποστρατήγου Κασέμ Σουλεϊμανί. 

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ

"Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν, χωρίς να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου", τόνισε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στην Γερουσία, Τσακ Σούμερ, μετά τη σημερινή δολοφονία του Ιρανού στρατηγού..

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία σημείωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έπρεπε να είχε πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτατους ηγέτες του Κογκρέσου πριν οι ΗΠΑ σκοτώσουν τον Κ. Σουλεϊμανί.


«Είναι η άποψή μου ότι ο πρόεδρος δεν έχει την εξουσιοδότηση για ένα πόλεμο με το Ιράν», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος από το βήμα της ολομέλειας της Γερουσίας προσθέτοντας ότι «αν σχεδιάζει μια μεγάλη αύξηση στρατευμάτων, και δυνητικά εχθρικών, για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα χρειαστεί έγκριση από το Κογκρέσο και την έγκριση από τον αμερικανικό λαό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, τον Μιτς ΜακΚόνελ, η κυβέρνηση Τραμπ θα ενημερώσει αργότερα σήμερα την ηγεσία του Κογκρέσου για την επιχείρηση εναντίον του Σουλεϊμανί. Πιθανότατα θα ακολουθήσει μια απόρρητη ενημέρωση όλων των γερουσιαστών την επόμενη εβδομάδα.

«Αυτός ο τρομοκράτης ιθύνων νους δεν συνιστούσε απλώς απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ. Επί μία και πλέον δεκαετία οργάνωνε το μοχθηρό και αποσταθεροποιητικό έργο του Ιράν σε όλη τη Μέση Ανατολή», είπε ο ΜακΚόνελ, προτρέποντας τους συναδέλφους του γερουσιαστές να μην εξάγουν συμπεράσματα για την επιχείρηση μέχρι να ενημερωθούν για τα γεγονότα.

Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο υπερασπίστηκε την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να στοχοθετήσει τον Ιρανό διοικητή της Δύναμης Κουντς, λέγοντας ότι ο Κασέμ Σουλεϊμανί επιχειρούσε να θέσει υπό τον έλεγχό του το Ιράκ και να το χρησιμοποιήσει ως πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Κατ’ εντολή του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, ο Σουλεϊμανί σχεδίαζε πραξικόπημα στο Ιράκ», έγραψε ο ΜΡούμπιο στο twitter, χωρίς να διευκρινίσει τις πηγές του. «Διέφθειρε ή απειλούσε πολιτικούς, εκμεταλλευόταν τους φυσικούς πόρους του Ιράκ και έφερνε μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη, πιστή στον ίδιο, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει το Ιράκ σε πλατφόρμα για να εξαπολύει επιθέσεις στις ΗΠΑ και τους συμμάχους μας», συνέχισε ο ίδιος.

 ΟΗΕ: «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο»

«Ο κόσμος δεν μπορεί να αντέξει ακόμη ένα πόλεμο στον Κόλπο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες σε ανακοίνωση που εξέδωσε. Στη σύντομη ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες ζήτησε επίσης «από τους ηγέτες να ασκήσουν τη μέγιστη συγκράτηση» σε αυτή τη στιγμή έντασης.

O Tραμπ στέλνει εκτάκτως 3.000 στρατιώτες στη Μέση Ανατολή

Ακόμη 3.000 με 3.500 στρατιώτες θα στείλει η Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, για την ενίσχυση της ασφάλειας των αμερικανικών θέσεων στην περιοχή.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, αξιωματούχοι των ΗΠΑ ανέφεραν ότι οι στρατιώτες θα ενωθούν με τους περίπου 750 στρατιώτες που εστάλησαν στο Κουβέιτ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Αυτά τα μέλη των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανήκουν σε μια δύναμη ταχείας αντίδρασης της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας των ΗΠΑ, που τέθηκε σε επιφυλακή αμέσως μετά την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη... 




Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλώντας στο Reuters νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τόνισαν ότι χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες ενδέχεται να σταλούν στην περιοχή και ήδη έχει δοθεί εντολή να ετοιμάζεται η αποστολή. Από τον Μάιο, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει περίπου 14.000 επιπλέον στρατιώτες στην Μέση Ανατολή.


Άσαντ: Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει τη βοήθεια που έλαβε από τον Σουλεϊμανί

Ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, το καθεστώς του οποίου στηρίζεται στρατιωτικά από την Τεχεράνη, κατήγγειλε την αμερικανική αεροπορική επιδρομή από την οποία σκοτώθηκε ο Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σουλεϊμανί, διαβεβαιώνοντας ότι η συμβολή του στον συριακό στρατό «δεν θα ξεχαστεί».

«Ο συριακός λαός δεν θα λησμονήσει την παρουσία του στο πλευρό του αραβικού συριακού στρατού για την άμυνα της Συρίας απέναντι στην τρομοκρατία και τους υποστηρικτές της», ανέφερε ο Άσαντ όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο σε επιστολή του που απευθύνεται στον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ και δημοσίευσε το επίσημο συριακό πρακτορείο Sana.


Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε επίσης τον φόνο του Σουλεϊμανί, κάνοντας λόγο για «εγκληματική επιθετικότητα» των ΗΠΑ που παραπέμπει «σε εγκληματικές συμμορίες»

ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ

Το υπουργείο Εξωτερικών μέσω ανακοίνωσής του αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Ιράκ, τις οποίες η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία.

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει: «Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία τις εξελίξεις στο Ιράκ.


Προτεραιότητα συνεχίζει να είναι η σταθερότητα της χώρας και της ευρύτερης περιοχής και η αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Μόνο έτσι ο λαός του Ιράκ θα μπορέσει να επανέλθει σε μια ομαλή καθημερινότητα, απαλλαγμένος από τη βία και την τρομοκρατία. Απαιτείται ψυχραιμία και νηφαλιότητα».




Δεν υπάρχουν σχόλια: