3.1.20

Κίνδυνος για νέο «κραχ» στα πνευματικά δικαιώματα...

Περιπλέκεται περισσότερο η κατάσταση για την απόδοση των πνευματικών δικαιωμάτων στους δημιουργούς της χώρας. 

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την από 23/12/2019 απόφαση της προέδρου του Δ’ Τμήματος αυτού, ανέστειλε, με...
αιτιολογημένη προσωρινή διαταγή, την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να ανακαλέσει για δύο μήνες την άδεια λειτουργίας της Αυτοδιαχείρισης.

Η τελευταία επανέρχεται σε λειτουργία και μπορεί να διαθέσει την εύλογη αμοιβή στους δικαιούχους, παράλληλα με την ΕΥΕΔ, στην οποία ορίστηκε νέος προσωρινός διαχειριστής o Θεόδωρος Κωνσταντακόπουλος, με θητεία ως τις 7 Ιουνίου 2020, ενώ μέχρι τότε πρέπει να έχει βρεθεί ο φορέας που θα αντικαταστήσει την ΕΥΕΔ. 

Η λύση που προέκριναν οι δημιουργοί που βρίσκονται στην ΕΥΕΔ ήταν ο νέος φορέας ΕΔΕΜ, στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι δημιουργοί της Αυτοδιαχείρισης. Με αυτά τα δεδομένα, δεν μπορεί να βρεθεί μια λύση που να ικανοποιεί τους ανθρώπους στον χώρο της μουσικής.

Η λύση που έχει προταθεί από την ΕΙΙΡΑ, δηλαδή, η δημιουργία ενός φορέα-«ομπρέλα», ο οποίος θα εισπράττει από τα Μέσα και στη συνέχεια θα αποδίδει τα δικαιώματα, προς το παρόν δεν προχωράει. 

Το πρόβλημα είναι ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση οι δημιουργοί δεν λαμβάνουν εγκαίρως τα οφειλόμενα, ενώ οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί φορτώνονται με ακόμα μεγαλύτερες υποχρεώσεις εξαιτίας των ποσών που δεν αποδίδονται. Αν το υπουργείο Πολιτισμού δεν δράσει άμεσα, μπορεί, μετά την ΑΕΠΙ, να υπάρξει και δεύτερο «κραχ» στα πνευματικά δικαιώματα...

typologies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: