22.1.20

«Aνώτερη υπουργού και βασιλέως»...

Πολλά σχόλια προκάλεσε μία φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, όταν ανακοίνωνε στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για την...
εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Βουλής είπε στη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του υπουργού και του Βασιλέως.

«Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε στη νέα ΠτΔ - εκτός των άλλων- να είναι ανώτερη "υπουργού και βασιλέως". Κάποιος να θυμίσει στον αξιότιμο Πρόεδρο ότι το πολίτευμα άλλαξε το 1974», έγραψε στο Twitter ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος.



Η φράση που χρησιμοποίησε ο Κωνσταντίνος Τασούλας δεν είναι δική του. Γυρνώντας τον χρόνο πίσω στο 1929 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση κατά την έναρξη των εργασιών του νεοσύστατου - τότε - Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αναλυτικά το απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου της Βουλής

«Σας ανακοινώνω την πανηγυρική και με συντριπτική πλειοψηφία εκλογή σας στο γραφείο σας, το γραφείο της Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενός Δικαστηρίου για το οποίο ο αείμνηστος Μιχαήλ Στασινόπουλος, πρώτος Πρόεδρος της Γ΄ Ελληνικής Δημοκρατίας και διατελέσας επίσης Πρόεδρος του αυτού Δικαστηρίου, έγραψε πως «εδημιούργησε μία νέαν εποχήν εις τον δημόσιον βίον της χώρας». Αυτή τη νέα εποχή απηχεί πλήρως η κατεύθυνση που έδωσε ο Ελευθέριος Βενιζέλος ομιλών τον Μάιο του 1929 επ’ ευκαιρία της ενάρξεως των εργασιών του Συμβουλίου της Επικρατείας. «Θέσατε υπέρ τον Υπουργόν… τον νόμον, διότι ο νόμος πρέπει να είναι ανώτερος και του μικρού υπαλλήλου και του ανωτέρου, ανώτερος πασών των αρχών, ανώτερος και του Υπουργού και του Βασιλέως ακόμη, αν πρόκειται το έργον της ανορθώσεως να διεξαχθεί μέχρι τέλους επιτυχώς»...

ethnos.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: