13.1.20

2019: Η πιο ζεστή πλανητικά χρονιά...

Ο προηγούμενος Δεκέμβριος 2019 ήταν κατά 3,2°C θερμότερος στην Ευρώπη και 3°C στην Αυστραλία, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου 1981-2010. Ακραία κλιματικά φαινόμενα που, με την είσοδο του νέου έτους, οδήγησαν στη...

λειψυδρία, στις τρομερές πυρκαγιές και τις απίστευτες οικολογικές καταστροφές που έπληξαν την Αυστραλία.

Τα σχετικά κλιματικά-μετεωρολογικά δεδομένα για το 2019 δείχνουν σαφώς ότι η περασμένη χρονιά ήταν –κατά μέσο όρο και πλανητικά– η θερμότερη των τελευταίων εννέα χρόνων (από το 2010 έως το 2019) και οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν ήταν 1,1 και 1,2 βαθμούς Κελσίου μεγαλύτερες από την προβιομηχανική εποχή.

Πρόκειται αναμφίβολα για τα ιδιαίτερα ανησυχητικά σημάδια της κλιματικής απορρύθμισης, ενώ και η πλανητική συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα εξακολούθησε να ανεβαίνει.

Οι υψηλότερες τιμές, σε σχέση με τις καταγεγραμμένες θερμοκρασίες, παρατηρήθηκαν στην Αλάσκα, ενώ η μέση θερμοκρασία ανέβηκε στη νοτιοανατολική Ευρώπη, στη νότια Αφρική και στην Αυστραλία. Ειδικότερα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο ήταν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο οι εποχές κατά τις οποίες σημειώθηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Οσο για τις κλιματικές προβλέψεις για το νέο έτος, αυτές είναι ακόμη πιο ανησυχητικές: σύμφωνα με τους ειδικούς της «Met Office», η πλανητική θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει κατά μέσο όρο 1,1 βαθμό!

Πρόβλεψη που επιβεβαιώνεται από το τελευταίο πόρισμα «Emission Gas Report» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Σύμφωνα με το οποίο, το 2020 θα πρέπει οπωσδήποτε να παρθούν οδυνηρές αποφάσεις έτσι ώστε, για τα επόμενα δέκα χρόνια, η άνοδος της πλανητικής θερμοκρασίας να μην υπερβεί τον 1,5°C – ένας υπερβολικά φιλόδοξος αλλά αναγκαίος όρος, ώστε να μην εκδηλωθούν ακόμη πιο καταστροφικά φαινόμενα.

Ισως το μόνο ελπιδοφόρο μήνυμα της προηγούμενης χρονιάς ήταν οι μαζικές πλέον αντιδράσεις των πολιτών σε διάφορες περιοχές του πλανήτη. Αντιδράσεις που, απ’ ό,τι φαίνεται, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τις αποφάσεις των τοπικών κυβερνήσεων καθώς και των διεθνών συνελεύσεων, οι οποίες δείχνουν πιο πρόθυμες να προχωρήσουν στις επώδυνες πολιτικές-οικονομικές που απαιτούνται πλέον επιτακτικά ώστε να αντιμετωπιστεί η τρέχουσα πλανητική κλιματική-οικολογική κρίση...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: