4.10.21

Αίσχος, τα Pandora Papers, χτυπάνε τις γυναίκες των πρωθυπουργών...


Περιμένουμε με αγωνία τα ελληνικά ονόματα στα Pandora papers, και ευχόμαστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μην τους στείλει φορολογικό έλεγχο.

Περίπου 12 εκατομμύρια... αρχεία που αφορούν οικονομικές συναλλαγές , πίσω από τις οποίες κρύβονται πολιτικά πρόσωπα, κρατικοί αξιωματούχοι και οι οικογένειές τους, δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Ένωση Ερευνητών Δημοσιογράφων  (ICIJ).  Οι συναλλαγές, όπως γίνεται αντιληπτό, δεν αφορούν αγορές στο σούπερ μάρκετ και το χασάπικο αλλά διαδικασίες απόκρυψης κρυφού και αθέμιτου πλουτισμού.

Τα τελευταία εφτά χρόνια η ICIJ , έχει δώσει στη δημοσιότητα αρκετές φορές αρχεία που έχουν διαρρεύσει από δικηγορικά γραφεία σε όλο τον κόσμο και εκθέτουν τους ανθρώπους που κυβερνούν τον κόσμο. Μετά τα LuxLeaks ,τα Panama Papers, τα Paradise Papers, σειρά έχουν τα Pandora Papers, που, όπως φαίνεται από την κωδική ονομασία που τους δόθηκε, θα ανοίξουν το Κουτί της Πανδώρας.

Πριν προχωρήσω , να θυμίσω δύο πράγματα. Για πάνω από οκτώ χρόνια, το HOT DOC, το Κουτί της Πανδώρας και το Documento, ερευνούν τις δραστηριότητες του δικηγορικού γραφείου του Προέδρου της Κύπρου , Νίκου Αναστασιάδη και έχουν κάνει αρκετά δημοσιεύματα για το ρόλο του στην διακίνηση και απόκρυψη ρωσικού χρήματος.

Η δεύτερη διευκρίνιση αφορά τα αρχεία των Paradise Papers. Πολύ πριν διαρρεύσουν τα αρχεία των  Paradise Papers ,  είχαμε αποκαλύψει πως η σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε offshore εταιρεία στα νησιά Κέυμαν , η οποία ουδέποτε δηλώθηκε στο πόθεν έσχες της οικογένειας Μητσοτάκη. Σχετιζόμενο μάλιστα πρόσωπο με αυτή την offshore (ETERNIA ) ήταν ο Κωνσταντίνος Κυρκίνης, κατοπινός ιδιοκτήτης της διαβόητης πλέον efood delivery. Μετά τις αποκαλύψεις του  Documento, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μας χαρακτήρισε συκοφάντες και μας απέδωσε μικρότητα γιατί «χτυπάμε τη σύζυγο του πρωθυπουργού για να χτυπήσουμε τον ίδιο». Τα Paradise Papers που διέρρευσαν λίγους μήνες αργότερα, επιβεβαίωσαν πως η σύζυγος του πρωθυπουργού διέθετε offshore στα παραδείσια νησιά.

Ας επιστρέψουμε όμως στα νέα αρχεία τα Pandora Papers ,τα οποία έχουν αρχίσει ήδη να δημοσιοποιούνται. Φαίνεται πως 35 νυν και πρώην αρχηγοί κρατών και πάνω από 300 αξιωματούχοι ή Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), διατηρούν offshore εταιρείες και κατεπιστεύματα, μέσα από τα οποία κρύβουν πλούτο. Συνήθως ο πλούτος αυτός μεταφέρεται σε άλλες χώρες και επενδύεται σε ακίνητα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Κωστα Βαξεβάνη, πατήστε ΕΔΩ...

Δεν υπάρχουν σχόλια: