16.10.21

Οταν συσπειρώθηκε η αντιπολίτευση...


Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ζητήσει –εκμεταλλευόμενος την πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση– τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής «για να ελεγχθούν οι κατ’ επανάληψη πράξεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με χρήματα των ίδιων των φορολογουμένων, που αποτελούν και το αντικείμενο της χειραγώγησης», και στην οποία περιλαμβάνονται οι «λίστες Πέτσα», οι... διαφημιστικές καμπάνιες για το έργο της κυβέρνησης και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων κατάφερε κάτι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Εγινε αποδεκτή από το σύνολο της αντιπολίτευσης και απομόνωσε πλήρως την κυβέρνηση που με τη σειρά της, και σε μια προσπάθεια να γυρίσει το παιχνίδι, ζήτησε την επέκταση της έρευνας και στα προηγούμενα χρόνια, στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, το νερό μπήκε στ’ αυλάκι και την ερχόμενη Πέμπτη θα συζητηθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η ημερομηνία διεξαγωγής της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Αναλυτικότερα, η αξιωματική αντιπολίτευση στην πρότασή της ζητά να εξεταστούν «τα κριτήρια βάσει των οποίων δόθηκαν περί τα 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ, από τις λίστες Πέτσα 1 και 2, η αποτυχημένη εκ του αποτελέσματος εμβολιαστική καμπάνια του υπουργείου Υγείας, η χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και η χρηματοδότηση με δημόσιο χρήμα του ιδιοκτήτη δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, παρά το αίτημα και τα ατράνταχτα σχετικά στοιχεία που προσκόμισε η αξιωματική αντιπολίτευση».

Η εν λόγω πρόταση λίγες μόλις μέρες μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ξέσπασε στην Αυστρία όταν και αποκαλύφθηκε ότι ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς χρηματοδοτούσε με πόρους του κράτους συγκεκριμένα ΜΜΕ της χώρας του προκειμένου να γίνεται αποδέκτης ευνοϊκών άρθρων και δημοσκοπήσεων. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι, λίγους μήνες πριν, ο Αυστριακός πολιτικός είχε βραβευθεί σε εκδήλωση για την Ελευθερία των ΜΜΕ και την ειδική τιμητική ομιλία την είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η αποκάλυψη του σκανδάλου οδήγησε τον κ. Κουρτς σε παραίτηση.

Στην Ελλάδα βέβαια οι ρυθμοί είναι άλλοι. Κυρίως για τους θεσμούς που δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί τους ότι σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία η Ελλάδα κατρακυλάει κάθε χρόνο στη σχετική λίστα για την παγκόσμια ελευθερία του Τύπου. Η έκθεση των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» για το 2021 έφερε την Ελλάδα στην 70ή θέση, πέντε θέσεις πιο κάτω σε σχέση με το 2020 και με σαφείς αναφορές στον αρνητικό ρόλο της κυβέρνησης που επιδίωξε να ελέγξει τη ροή της πληροφόρησης, προσφέροντας σε πολλά ΜΜΕ διαφημιστικές επιχορηγήσεις επ’ αφορμή της πανδημίας του Covid-19 και της κρίσης στο μεταναστευτικό.

Εδώ βέβαια τίθεται κι ένα αυτονόητο ερώτημα: Ποιος λειτουργός της Δικαιοσύνης θα τολμούσε να τα βάλει με το επιτελικό κράτος και να διεξαγάγει έρευνα για μια σειρά από ζητήματα που «μυρίζουν» διαπλοκή από μακριά; Σε ποια ευνομούμενη χώρα θα είχε μείνει στη θέση του ο αρμόδιος υπουργός που επί μήνες δεν έδινε στη δημοσιότητα τα αναλυτικά στοιχεία, σε σημείο μάλιστα έως και η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διαφάνεια να κατατάσσει τη χώρα μας στο πλευρό της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, δύο χωρών που επικρίνονται συνεχώς για παραβίαση της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου («Ευρωπαϊκό χαστούκι για τη λίστα Πέτσα», «Εφ.Συν.», 30.11.2020);

Απευθείας αναθέσεις

Εδώ και μήνες η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εγείρει ζήτημα για τουλάχιστον δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων που έχουν λάβει ποσά έπειτα από απευθείας αναθέσεις φορέων του Δημοσίου, παρουσιάζοντας στοιχεία που με μια πρώτη ανάγνωση σίγουρα χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Ειδικότερα:

■ Η εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll, σύμφωνα με το μητρώο δημοσκοπήσεων του ΕΣΡ και το ΓΕΜΗ, ανήκει εξολοκλήρου στον κ. Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου. Σύμφωνα πάλι με στοιχεία του ΓΕΜΗ, η εταιρεία Reposition Strategy Ltd. φέρεται να είναι συμφερόντων επίσης του Μιχαήλ Διαμαντή του Γεωργίου, ο οποίος είναι νόμιμος εκπρόσωπός της. Και οι δύο εταιρείες εμφανίζουν ως έδρα την ίδια διεύθυνση (Δάφνη, Ισμήνης 10). 

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Ερευνας - ΕΔΥΤΕ Α.Ε., που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τον Ιούλιο του 2020 ενέκρινε την απευθείας ανάθεση στη Reposition Strategy Ltd. για το έργο «Τηλεπικοινωνιακή Υποστήριξη του TRAVEL.GOV.GR». Η αρχική απευθείας ανάθεση κάλυπτε συνολικό διάστημα δύο μηνών και είχε κόστος 60.000 ευρώ, ενώ, σύμφωνα με τη «Διαύγεια», ακολούθησαν και άλλες δύο επιπλέον επεκτάσεις της αρχικής σύμβασης κόστους 60.000 ευρώ και 150.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ο ΕΔΥΤΕ έχει εγκρίνει και εκτελέσει δαπάνες για την πληρωμή της εταιρείας τρεις φορές ήδη, με κόστος συνολικά 111.600 ευρώ. Το ερώτημα είναι πώς ακριβώς δίνονται τόσα χρήματα σε μια εταιρεία που ανήκει στον ίδιο ιδιοκτήτη εταιρείας δημοσκοπήσεων; Δεν τίθεται μέγιστο ζήτημα ηθικής τάξης και αντικειμενικότητας;

■ Στις 2 Ιουνίου 2021 ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε παρέμβαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με επιστολή των βουλευτών μελών της επιτροπής προς τον πρόεδρο Αθανάσιο Μπούρα για την «περίεργη» δημοσκόπηση της Opinion Poll που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαΐου 2021, αξιοποιώντας τον νόμο Ρουσόπουλου 3603/2007, που δίνει τη δυνατότητα, κατόπιν αιτήματος της Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, να προσκομιστούν από τη δημοσκοπική εταιρεία πρωτογενή δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το κόστος, τον τρόπο και τη μέθοδο διενέργειας της δημοσκόπησης και εξαγωγής αποτελεσμάτων. Υστερα από ένα μήνα σιωπής, παρά τα συνεχή αιτήματα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθ. Μπούρας αρνήθηκε να ικανοποιήσει το αίτημα.

■ Τα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται και η εταιρεία Marc που κατά κύριο λόγο συνεργάζεται με τον τηλεοπτικό σταθμό Antenna. Δημοσίευμα της εφημερίδας «Αυγή» τη συνέδεσε κατευθείαν με το Μαξίμου, καθώς, μέσα σε ένα έτος, πήρε τρεις απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 30.900 ευρώ από την ΕΡΤ η οποία ελέγχεται από το γραφείο του πρωθυπουργού. 

Η ίδια εταιρεία σε δημοσκόπηση λίγο μετά τις πυρκαγιές εμφάνιζε την κυβέρνηση να έχει μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με την προηγούμενη μέτρησή της και τον ΣΥΡΙΖΑ μικρότερο...

Δημήτρης Τερζής

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: