4.10.21

Επί τάπητος η ελληνογαλλική συμφωνία...


Επιμένει στους δυο όρους ο Τσίπρας...

Με κύριο αντικείμενο συζήτησης την αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας που ψηφίζεται την ερχόμενη Πέμπτη στη Βουλή συνεδριάζουν το απόγευμα της Δευτέρας υπό τον Αλέξη Τσίπρα από κοινού η κοινοβουλευτική ομάδα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αρχική του... εισήγηση αναμένεται να αναφερθεί σε όλα τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας (επιθέσεις ακραίων ομάδων και χρυσαυγιτών, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ, πανδημία), ενώ αναφορικά με την αμυντική Συμφωνία αναμένεται να πει ότι εφόσον δεν θα υπάρξουν διορθώσεις σε δύο επίμαχα άρθρα της, το 2 και το 18 το κόμμα του θα ψηφίσει «κατά».

Οι πρώτες αντιδράσεις της κυβέρνησης φανερώνουν μέχρι τώρα τουλάχιστον ότι το Μαξίμου δεν εξετάζει τροποποιήσεις στη Συμφωνία κι εκ των πραγμάτων αυτή η στάση λειτουργεί αποτρεπτικά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην υπερψήφιση της.

Ο Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή έθεσε με σαφήνεια δύο προϋποθέσεις ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να δώσει την θετική του ψήφο στην αμυντική Συμφωνία: Να υπάρξει μέριμνα από την κυβέρνηση έως την κύρωσή της και να υπάρξει διόρθωση στα άρθρα 2 και 18, δηλαδή τα άρθρα που αφήνουν εκτός πρόβλεψης της Συμφωνίας τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές όπως τα Σαχέλ. 

Επί της ουσίας στην παρέμβασή του στο Πολιτικό Κέντρο του κόμματος ζήτησε να υπάρξει ρηματική διακοίνωση από την Γαλλία σε σχέση με την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα  που ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο στο βαθμό που αυτά βιαίως παραβιαστούν από την Τουρκία. 

Και συγχρόνως ζήτησε να υπάρξει ρητή δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται να εκθέσει τη χώρα σε ασύμμετρους κινδύνους με την αποστολή Ελλήνων στρατιωτών σε εμπόλεμες περιοχές, όπως το Σαχέλ.

«Δεν νομίζω ότι καμία ελληνική οικογένεια θα είναι χαρούμενη με το ενδεχόμενο το παιδί της να βρεθεί σε γαλλικές στρατιωτικές  επιχειρήσεις στην Αφρική» εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος (Real), διευκρινίζοντας πως στο πλαίσιο αυτού του αμυντικού δόγματος η Ελλάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια έμενε έξω από αντιπαραθέσεις με τον αραβικό κόσμο, κάτι που αποτελούσε παράγοντα ασφάλειας για την περιοχή μας.

Η Κουμουνδούρου τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να καταλήξει και σε οριστικές αποφάσεις για το θέμα του Συνεδρίου του κόμματος. Δηλαδή εάν θα πραγματοποιηθεί ως το τέλος του χρόνου ή εάν θα μετατεθεί για το διάστημα μετά τις εκλογές...

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: