26.10.21

Φώφη Γεννηματά: Το προσωπικό στοίχημα και η παρακαταθήκη...


Μπορεί να μέτρησε πάνω δύο δεκαετίες παρουσίας στη Βουλή και να συμμετείχε σε τρεις κυβερνήσεις, ωστόσο τα τελευταία 6,5 χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετέπειτα του ΚΙΝΑΛ ήταν εκείνα που αναπόφευκτα άφησαν πιο έντονο το αποτύπωμα της Φώφης Γεννηματά στην πολιτική ζωή. 

H Φώφη Γεννηματά ανέλαβε τα... ηνία του ΠΑΣΟΚ τον Ιούνιο του 2015 και επωμίστηκε παράλληλα και το δύσκολο έργο της ανάκαμψης, έξι μήνες μετά το ιστορικό χαμηλό του κόμματος στις εκλογές του Ιανουαρίου του ίδιου έτους (4,68%). Με ενδιάμεσο σταθμό τις δεύτερες εκλογές του 2015, όπου κατεγράφη η πρώτη άνοδος, στην Φώφη Γεννηματά πιστώνεται ότι αφήνει την παράταξη σε σχεδόν διπλάσια ποσοστά από εκείνα με τα οποία την ανέλαβε, φτάνοντας στο 8,1% το 2019.

Το ΚΙΝΑΛ αποτέλεσε για την ίδια μεγάλο προσωπικό στοίχημα, συμβολίζοντας το εγχείρημα όχι μόνο της διεύρυνσης, αλλά και της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ.

Εξελέγη το 2017 πρόεδρος του νεοσύστατου κινήματος, ενώ η συμμετοχή περίπου 220.000 πολιτών στην εκλογική διαδικασία αποτέλεσε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα επανεκκίνησης. Θεμελιώδεις διαφωνίες – αλλά και προσωπικές φιλοδοξίες – οδήγησαν στη διάσπαση, με την αποχώρηση ΔΗΜΑΡ και Ποταμιού και ένα νέο συνέδριο επανεκκίνησης το 2019. 

Σε όλη αυτή την πορεία, η κ. Γεννηματά δέχθηκε εσωκομματική κριτική (ενίοτε σφοδρή), ωστόσο η ίδια επέμενε πάντοτε απαρέγκλιτα στη θέση ότι το ΚΙΝΑΛ έπρεπε να συνεχίσει την πορεία του. Αυτός ήταν και ο κεντρικός άξονας, των επιχειρημάτων βάσει των οποίων θα διεκδικούσε την επανεκλογή της. 

Η ίδια συχνά αναδείκνυε τη σταθεροποίηση της παράταξης τα τελευταία χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αυτή «δεν ήταν αυτονόητη», μετά τα δύσκολα χρόνια που είχαν προηγηθεί..

Η πορεία της στην πολιτική ζωή ξεκίνησε από τα φοιτητικά έδρανα και την ΠΑΣΠ στο Πολιτικό της Νομικής τη δεκαετία του 80’, ενώ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ το 2000. Το 2002 εξελέγη υπερνομάρχης Αθήνας-Πειραιά, ανανεώνοντας τη θητεία της το 2006. 

Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε για πρώτη φορά κυβερνητικό αξίωμα ως υφυπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, στην οποία διετέλεσε επίσης αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας. Επί πρωθυπουργίας Λουκά Παπαδήμου χρημάτισε αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, ενώ το διάστημα 2013-2015 ήταν αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, στη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Όσο για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κίνημα Αλλαγής έως τις εσωκομματικές κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου, κανείς δεν επιθυμεί, ευλόγως, αυτή τη στιγμή, να το συζητήσει...

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: