28.10.21

Οικογένεια 18χρονου: Πρόκληση η μη προφυλάκιση των επτά αστυνομικών...



Ξεχειλίζει η οργή, διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τα στοιχεία. Ζητούν να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία αστυνομικοί.
Λίγες ώρες μετά την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι και... χωρίς περιοριστικούς όρους οι επτά αστυνομικοί που κατηγορούνται για τον φόνο του 18χρονου Ρομά, η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη εκφράζει την οργή της μέσω των συνηγόρων της.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα οι δικηγόροι της οικογένειας κάνουν λόγο για απόφαση-πρόκληση η οποία ρίχνει λάδι στη φωτιά, την ώρα που υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία για τέλεση των αδικημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι αστυνομικοί.

Παράλληλα, ζητούν από την κυβέρνηση και την ΕΛ.ΑΣ. να θέσουν τους κατηγορούμενους σε διαθεσιμότητα, χαρακτηρίζοντάς τους επικίνδυνους για τη δημόσια ασφάλεια.


Οι συνήγοροι Ηλίας Γιαννόπουλος, Θανάσης Καμπαγιάννης και Αλεξάνδρα Καραγιάννη θα πραγματοποιήσουν συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής για την υπόθεση.

Δήλωση συνηγόρων οικογένειας του 18χρονου Νίκου Σαμπάνη

«Η απόφαση μη προφυλάκισης χωρίς κανέναν περιοριστικό όρο των επτά αστυνομικών κατηγορούμενων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας είναι προκλητική.

Ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων αλλά και για την επικινδυνότητα των δραστών που γάζωσαν τα άοπλα θύματα με 36 τουλάχιστον σφαίρες και στη συνέχεια κατασκεύασαν τον ισχυρισμό περί κινδύνου ζωής: η αλήθεια είναι πως ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ) ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, τόσο καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη. Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ είχαν διαβιβάσει στο κέντρο το γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά (ηχητικό με τη φράση «τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι») και ότι παραβίασαν ρητή εντολή απεμπλοκής από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτων, η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία.

Σε κάθε περίπτωση, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς, όπως δύνανται εκ του νόμου, και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων. Η ποινική τους ευθύνη θα κριθεί στο δικαστήριο που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και θα τη διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ» και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,
Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,
Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ: Παρασκευή 29 Οκτωβρίου, 2μμ, Πανεπιστημίου 56, 1ος όροφος, στα γραφεία της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά «Ελλάν Πασσέ». Θα είναι παρούσα η οικογένεια του 18χρονου θανόντος Νίκου Σαμπάνη.

Ελεύθεροι οι αστυνομικοί, ο οργή ξεχειλίζει

Σήμερα πραγματοποιήθηκε ακόμη μια κινητοποίηση Ρομά στην Εθνική Οδό Αθηνών-Πατρών, στο ύψος του Ζευγολατιού, όπου δεκάδες άτομα κατέλαβαν για αρκετή ώρα το οδόστρωμα ζητώντας δικαιοσύνη για τον Νίκο Σαμπάνη.

Η νέα διαμαρτυρία έρχεται μετά την απόφαση για μη προφυλάκιση των αστυνομικών, που κατηγορούνται για το κακούργημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και με ενδεχόμενο δόλο αφού έριξαν 36 εναντίον τριών άοπλων νεαρών, παραβιάζοντας επανειλημμένες εντολές του Κέντρου Αμεσης Δράσης που τους καλούσε να απέχουν από την καταδίωξη.

Ύστερα από τις πολύωρες απολογίες τους oι επτά αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ αφέθηκαν χθες ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, χωρίς περιοριστικά μέτρα, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, και με τους υπουργούς Τάκη Θεοδωρικάκο και Άδωνη Γεωργιάδη να σπεύδουν προκλητικά να εκφράσουν την ικανοποίησή τους.

Ελεύθεροι αφέθηκαν και δύο ανήλικοι Ρομά, που κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας με πρόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα άτομα που περιγράφονται ότι σκόπευαν μέσω επικίνδυνων ελιγμών του αυτοκινήτου να σκοτώσουν είναι και το 20χρονο θύμα.

Αντιφάσεων συνέχεια

Στο μεταξύ αντιφάσεις φαίνεται να καταγράφονται στο υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή Πειραιά ένας εκ των αστυνομικών και στο οποίο φέρεται να υποστηρίζει ότι οι τρεις είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους με αποτέλεσμα να μην γίνονται «διακριτά τα χαρακτηριστικά τους και η ηλικία τους». Ωστόσο, στους διαλόγους με το κέντρο επιχειρήσεων ακούγονται καθαρά να λένε ότι «μέσα στο αυτοκίνητο είναι Αθίγγανοι».
 
Είχαν προηγηθεί αντιφάσεις από τις καταθέσεις των αστυνομικών για το περιστατικό. «Λίγα μέτρα παρακάτω, έχοντας αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα, εμβόλισε μοτοσικλέτα» αναφέρει ο υπαστυνόμος για το αυτοκίνητο των καταδιωκόμενων πριν αυτό ακινητοποιηθεί. «Προσπάθησε να φύγει προς τα κάτω κάνοντας αναστροφή, αλλά δεν μπορούσε γιατί τον εμπόδισε μία μηχανή, που είχε σφηνωθεί μπροστά από το όχημα» καταθέτει άλλος αστυνομικός. «Σημάδεψα το αυτοκίνητό τους προκειμένου να ακινητοποιηθεί», καταθέτει ο ένας, «αρχίσαμε να πυροβολούμε προς τα λάστιχα του αυτοκινήτου», ανέφερε άλλος και «άρχισα να πυροβολώ προς την δεξιά μπροστά ρόδα και το καπό του αυτοκινήτου», είπε ο τρίτος.

Σημειώνεται ότι η οικογένεια του θύματος με υπόμνημά της έχει ζητήσει πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, με αναπαράσταση στο σημείο του εγκλήματος και διερεύνηση του ρατσιστικού κινήτρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: