2.4.16

Πιέσεις στην Ισπανία λόγω «δημοσιονομικού εκτροχιασμού»...


Αντιμέτωπη με την προοπτική λήψης πρόσθετων μέτρων λιτότητας ύψους 25 δισ. ευρώ θα βρεθεί η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας (ανεξαρτήτως σύνθεσης), καθώς η...
πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης «σκόνταψε» το 2015.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το δημοσιονομικό έλλειμμα διαμορφώθηκε πέρυσι στο 5,2% του ΑΕΠ, μια ποσοστιαία μονάδα πάνω από τον στόχο 4,2% που είχε συμφωνηθεί με την Ε.Ε.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά σχεδόν απίθανη την υποχώρηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ φέτος (2,8% είναι ο επίσημος στόχος) χωρίς την αύξηση φόρων ή την περικοπή δαπανών, αν και η υπηρεσιακή κεντροδεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης ευελπιστεί ότι μπορεί να πείσει την Κομισιόν ότι μπορεί να προσεγγίσει τον στόχο εάν συγκρατήσει τις δαπάνες των αυτόνομων επαρχιών και εκμεταλλευθεί στο έπακρον την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι η πορεία ελλείμματος επιβεβαιώνει τις ανησυχίες της Κομισιόν για τα δημοσιονομικά μεγέθη της Ισπανίας, τα οποία θα αξιολογηθούν σε βάθος τον Μάιο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η εξέλιξη ίσως εντείνει τις πιέσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς η χώρα παραμένει ουσιαστικά «ακέφαλη» από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, με την προοπτική εκ νέου προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο να είναι ορατή.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: