30.4.16

«Βάλσαμο» η Υγεία για τις ασφαλιστικές...

  Το κόστος των προγραμμάτων υγείας κυμαίνεται ανάλογα με τις καλύψεις τους, καθώς άλλα παρέχουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο γιατρών, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών και κρατικών κλινικών, και άλλα

Η συνεχιζόμενη ύφεση στη χώρα μας, σε συνδυασμό με τα μεγάλα προβλήματα που παρουσιάζει το εθνικό σύστημα υγείας...
στρέφει ολοένα και περισσότερους Ελληνες -παρά τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης- σε λύσεις που προσφέρει η ιδιωτική ασφάλιση.

Μάλιστα, στη διάρκεια της κρίσης, ενώ η συνολική παραγωγή ασφαλίστρων στη χώρα μας μειώθηκε σωρευτικά κατά 35% (και σε αξία κατά 2 δισ. ευρώ), τα ιδιωτικά προγράμματα υγείας «τρέχουν» με υψηλούς, διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2008 μέχρι το 2015 η ιδιωτική ασφάλιση υγείας διπλασίασε μερίδια αλλά και αξία ασφαλίστρων, η οποία πέρυσι διαμορφώθηκε στα 121,26 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο γενικότερος κλάδος Ασφαλειών Ζωής -στον οποίον ανήκε μέχρι και πέρυσι- υποχώρησε στα 1,76 δισ. ευρώ από 2,51 δισ. το 2009 (-30%). Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα «Ζωής», η πτώση ήταν άνω του 35% (στα 1,15 δισ. από 1,786 δισ. το 2009). Στον κλάδο Ζημιών, η σωρευτική πτώση την περίοδο 2009-2015 ξεπέρασε το 38%, ενώ στον τομέα του αυτοκινήτου -ο οποίος καλύπτει σχεδόν το 50% του συγκεκριμένου κλάδου- η υποχώρηση της παραγωγής άγγιξε το 45% (806 εκατ. από 1,45 δισ. το 2009).

Οι καλύψεις

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, έχοντας αντιληφθεί την αυξημένη ζήτηση, έχουν δημιουργήσει πολλά ασφαλιστικά νοσοκομειακά προγράμματα. Σε γενικές γραμμές τα προϊόντα αυτά λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις παροχές του ασφαλιστικού ταμείου που έχουν οι περισσότεροι Ελληνες. Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με τις καλύψεις τους, καθώς άλλα προϊόντα παρέχουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, το οποίο προσφέρει πρόσβαση σε ένα μεγάλο δίκτυο γιατρών, διαγνωστικών κέντρων, ιδιωτικών και κρατικών κλινικών, και άλλα νοσοκομειακή κάλυψη, εξασφαλίζοντας τα έξοδα νοσηλείας σε ιδιωτικές ή κρατικές κλινικές, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχουν ακόμη προϊόντα που προσφέρουν οικονομική κάλυψη με τη μορφή επιδομάτων υγείας, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ανεξάρτητα ή ως συμπληρωματικές καλύψεις με κάποιο άλλο πρόγραμμα.


Προγράμματα υγείας στη χώρα μας παρέχουν περίπου 20 εταιρείες, εκ των οποίων «δεσπόζουν» οι παρουσίες των ξένων πολυεθνικών (AXA, Groupama, NN, Allianz, Interamerican, Metlife, Generali), αλλά και των ισχυρών εγχώ­ριων ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες πα­ρα­­μένουν -για την ώρα τουλάχιστον- σε ελλη­νικά χέρια (Εθνική Ασφαλιστική, Αγροτική Ασφαλιστική -εκκρεμεί το deal με την Ergo-, Ευρωπαϊκή Πίστη κ.ά., ενώ η Eurolife πέρασε πρόσφατα υπό τον έλεγχο της Fairfax του Πρεμ Γουάτσα).

Αναφορικά με τις κινήσεις των εταιρειών τους τελευταίους μήνες σημειώνεται ότι η AXA παρουσίασε το πρόγραμμα υγείας «10 to Zen», που είναι επέκταση του συστήματος υγείας Mediσυν της ασφαλιστικής στον τομέα της ασφάλισης υγείας. Τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ευελιξία στις επιλογές, η ελεύθερη επιλογή νοσοκομείου, η απευθείας εξόφληση εξόδων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, η μείωση του ποσού της συμμετοχής του ασφαλισμένου με χρήση του κρατικού φορέα, το ανταγωνιστικό ασφάλιστρο, που εξασφαλίζει εκπτώσεις έως και 9% εάν ο πελάτης ασφαλίσει παράλληλα την περιουσία του ή τη ζωή του, πρόσθετες εκπτώσεις ανάλογα με την περιοχή της νοσηλείας, επιβράβευση των πιστών πελατών και παροχή οικογενειακών εκπτώσεων από 3% έως 7% για συγγενείς, κ.ά.

Η NN Hellas (η οποία διαθέτει τα προγράμματα υγείας Orange), με το πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης NN Direct Health, προσφέρει στους ασφαλισμένους ιατρικές υπηρεσίες σε ένα δίκτυο 40 συνεργαζόμενων ιδιωτικών νοσοκομείων. Παράλληλα, για οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό προκύψει, παρέχεται η δυνατότητα επείγουσας μεταφοράς στο κατάλληλο νοσοκομείο σε συνεργασία με την Greek Flying Doctors, ενώ προσφέρεται και πλήρες Πρόγραμμα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας & Πρόληψης σε συνεργασία με το δίκτυο της Βιοϊατρικής.

Ατομικά

Ακόμη, η Interamerican -η οποία προσφέρει ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας, το Medisystem- δημιούργησε το νέο ατομικό πρόγραμμα υγείας MEDIHOSPITAL Double Benefit, παρέχοντας δύο πλεονεκτήματα: το πρώτο αφορά το εύρος της νοσοκομειακής κάλυψης, που φθάνει μέχρι 800.000 ευρώ, με ποσό απαλλαγής που συνήθως καλύπτουν τα ομαδικά συμβόλαια.

Το δεύτερο αφορά τη διατήρηση της ασφαλισιμότητας του ατόμου όταν εξέλθει από το ομαδικό πρόγραμμα, με συνέχιση της ασφάλισης ατομικά, χωρίς κανένα επιπλέον ιατρικό έλεγχο και με μειωμένο το ποσό απαλλαγής. Πλούσια γκάμα προγραμμάτων υγείας (της σειράς Sante) προσφέρει και η Groupama, η οποία πέρυσι πέτυχε ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της κατά +8%, έχοντας εμπλουτίσει την γκάμα προϊόντων της με ανταγωνιστικές λύσεις. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θετικό πρόσημο καταγράφει η εταιρεία τόσο στα ατομικά συμβόλαια (+8,1%) όσο και στα ομαδικά (+23,5%).

Εν τω μεταξύ, το περσινό καλοκαίρι η Εθνική Ασφαλιστική σχεδίασε το πρόγραμμα ασφάλισης υγείας Full για νοσηλεία αλλά και για πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το πρόγραμμα προσφέρει υψηλό ετήσιο όριο κάλυψης σε περίπτωση νοσηλείας, μέχρι το ποσό του 1.500.000 ευρώ. Επίσης δίνει στον ασφαλισμένο τη δυνατότητα προσαρμογής των παροχών στις προσωπικές ανάγκες του και οικονομικές δυνατότητες. Από τις υπόλοιπες μεγάλες ασφαλιστικές ξεχωρίζουν τα προγράμματα Μέριμνα Υγείας και ΑΤΕ Health Care από την Αγροτική Ασφαλιστική, η σειρά My Health της Allianz, η Premium από την EFG Eurolife, η Medical Safety και η Medical Prime από την Generali και το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας της Ευρωπαϊκής Πίστης.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: