30.4.16

Ν. Αναστασιάδης: Παραμένει στόχος η λύση του Κυπριακού μέσα στο 2016...


Η λύση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους εξακολουθεί να αποτελεί στόχο... δηλώνει ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδης σημειώνει ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται «σε κλίμα αλληλοκατανόησης και ότι έχει καταγραφεί πρόοδος».
Τονίζει ωστόσο ότι οι περισσότερες δυσκολίες στις συνομιλίες «εστιάζονται στο περιουσιακό και σε ζητήματα που αφορούν την εκτελεστική εξουσία», προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει ποια προβλήματα θα προκύψουν κατά τη συζήτηση των εδαφικών αναπροσαρμογών και των εγγυήσεων.

Ο κ. Αναστασιάδης καλεί την Τουρκία - πέρα από τη ρητορική - να στηρίξει έμπρακτα τις συνομιλίες και να ενθαρρύνει τον Μουσταφά Ακιντζί.

Αναφερόμενος στο φυσικό αέριο, υπογραμμίζει ότι «θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν τίθενται στο τραπέζι των συζητήσεων». Ωστόσο, εκφράζει την ελπίδα ότι θα υπάρξει λύση «προτού εισέλθουμε στο κρίσιμο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων».

Για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας το 2013, η οποία οδήγησε στο μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε όλα τα δεδομένα. «Δεν ήξερα ότι τα διαθέσιμα ρευστά του κράτους αρκούσαν μόνο για μερικές ημέρες, ούτε τις ανάγκες για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Δεν γνώριζα ότι αντί διαπραγμάτευσης είχε προηγηθεί μη διαπραγμάτευση, ενώ έπρεπε να λάβω υπόψη και το γεγονός ότι κάθε μέρα που περνούσε μειώνονταν οι πιθανότητες να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα», αναφέρει.

Υπενθυμίζει επίσης ότι η αρχική πρόταση της Κομισιόν μιλούσε για απομείωση ποσοστού επί όλων των καταθέσεων σε όλες τις τράπεζες. «Αν εγκρίναμε τη νομοθεσία την Κυριακή, τότε το βάρος θα ήταν πάνω τους (σ.σ. στους Ευρωπαίους) και θα πλήρωναν εκείνοι το λάθος. Η κατακραυγή θα ήταν πάνω στο Eurogroup. Αν περνούσε η νομοθεσία Κυριακή και όχι Τρίτη, όπως τελικά αποφάσισε η Βουλή, τότε και οι τράπεζες θα άνοιγαν κανονικά και το σφάλμα θα καλούνταν να πληρώσουν οι Ευρωπαίοι», σημειώνει.

Στη συνέντευξή του, ο Κύπριος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μειώσεις φόρων και για ελαφρύνσεις, αλλά στοχευμένα, με μέτρο και στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. Μπορεί, είπε, να βγήκαμε από την κρίση, αλλά δεν επιλύσαμε όλα τα προβλήματα. Το σημαντικό, τόνισε, είναι ότι ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας ως κράτος, ενώ το τραπεζικό σύστημα βελτιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: