30.4.16

Παράταση συνοριακών ελέγχων εντός Σένγκεν θα ζητήσει η Γερμανία...


Η Γερμανία θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την επέκταση των προσωρινών συνοριακών ελέγχων... εντός της γεωγραφικής ζώνης εφαρμογής της συμφωνίας Σένγκεν, πέραν από τα μέσα Μαΐου, σύμφωνα με δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ.
Η εφαρμογή της συμφωνίας Σένγκεν αναφέρεται στη δυνατότητα ελεύθερης διακίνησης ταξιδιωτών, χωρίς την υποχρέωση ελέγχου διαβατηρίων.

Τόσο η Γερμανία, όσο κι άλλες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εισάγει την εφαρμογή προσωρινών ελέγχων στα σύνορα τους, προκειμένου να ελέγξουν ή να σταματήσουν τις ροές προσφύγων και μεταναστών από τη Συρία, το Ιράκ κι άλλες περιοχές πολεμικών ή εμφύλιων συγκρούσεων, που ταξιδεύουν προς την Δυτική Ευρώπη, μέσω των Βαλκανίων.

Η Γερμανία δέχτηκε περισσότερους από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες μέσα στο 2015. Ωστόσο, ο αριθμός των αφίξεων παράτυπων προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορά της, μειώθηκε κατακόρυφα μετά την επιβολή συνοριακών ελέγχων τόσο από την Αυστρία, όσο και από τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής των βαλκανικών χωρών που ακολουθούν, βορείως της Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή, είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα χωρών όπως η ΠΓΔΜ που έχουν μηδενίσει την υποδοχή της ροής προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορά τους, με συνέπεια τη συσσώρευση τους στα σύνορα τους με την Ελλάδα.

«Ακόμη και στην περίπτωση που η ροή των προσφύγων και μεταναστών έχει μειωθεί στα εσωτερικά σύνορα κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων, μας ανησυχούν οι εξελίξεις στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Ντε Μεζιέρ. Έτσι, το Βερολίνο θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει την εφαρμογή των συνοριακών ελέγχων πέραν της 12ης Μαΐου, ημερομηνία λήξης της νομικής βάσης, για τα μέτρα που εφαρμόζονται σήμερα.

Αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι το αίτημα αποτελεί κοινή πρωτοβουλία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Δανίας και της Σουηδίας. Η σχετική επιστολή με το επίσημο αίτημα των παραπάνω χωρών αναμένεται ν' αποσταλεί στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα.

Σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αλλά και στο επίπεδο της καθημερινού πρακτικού χειρισμού της οξείας προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ε.Ε., η κίνηση των παραπάνω χωρών, εκτιμάται ότι αποτελεί πολιτικό προάγγελο της μη εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αναφορικά με την επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών που δεν πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια για την υποδοχή και την παραμονή τους σε ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: