29.4.16

Ποιοι φοβούνται νέα «Ιουλιανά»;..

Μπορεί σήμερα τίποτα να μην θυμίζει την περίοδο του περυσινού καλοκαιριού με τις δραματικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, το...
κλίμα ασφυξίας, τα capital control και τελικά το τρίτο μνημόνιο, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ένα νέο κλίμα ασφυξίας να αρχίζει να καλλιεργείται εις βάρος της Ελλάδας. Και πολλοί αυτοί που φοβούνται πως η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Η αντιπολίτευση φοβάται για επανάληψη των περυσινών Ιουλιανών όπως πλέον συνηθίζεται να αποκαλείται η περίοδος εκείνη.

Μια περίοδος που άρχισε τον Φεβρουάριο και κατέληξε έπειτα από έξι μήνες ατέρμονης διαπραγμάτευσης στα γεγονότα του Ιουνίου-Ιουλίου.

Καθοριστική ημερομηνία η 25η Ιουνίου, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, οι απαιτήσεις των εταίρων για σκληρά μέτρα και η άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να τα δεχθεί.

Το game over από τα χείλη του προέδρου του ευρωπαϊκού συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και η λογική take it or leave it έφεραν την προφητική κατά πολλούς αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα: «Να μην υποτιμά κανείς μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας λαός, όταν αισθανθεί ταπεινωμένος»,

Τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας στέρευαν, και οι στιγμές που ακολούθησαν ιστορικές.

Κι ενώ μέχρι την τελευταία στιγμή φαινόταν μια χαραμάδα για συμφωνία, αυτό δεν επετεύχθη. Η τριμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ το πρωί της Παρασκευής 26 Ιουνίου, απέβη άκαρπη με τον έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει πως «η ελληνική πλευρά δεν κατανοεί την επιμονή των θεσμών σε τόσο σκληρά μέτρα».

Η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα λίγο πριν αναχωρήσει από τις Βρυξέλλες για Αθήνα ξεκαθάριζε πλέον το τοπίο. Η ελληνική κυβέρνηση απέρριπτε την πρόταση των «εταίρων».

«Οι αρχές της Ευρώπης δεν στηρίζονται σε εκβιασμούς και τελεσίγραφα» τόνιζε ο Πρωθυπουργός.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα ξεκίνησε μια μαραθώνια σύσκεψη, που άρχισε ως κυβερνητική και κατέληξε σε υπουργικό συμβούλιο με διάρκεια πέντε ώρες.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα έφτασαν οι πρώτες πληροφορίες για το δημοψήφισμα: «Αυτή τη στιγμή είναι ιστορική η ευθύνη απέναντι στις θυσίες του ελληνικού λαού. Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε στο τελεσίγραφο με βάση τη βούληση του λαού», είπε ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του.

Η συνέχεια γνωστή, capital control, κλείσιμο τραπεζών, δημοψήφισμα, «ΟΧΙ» το αποτέλεσμα, συμφωνία με μέτρα η συνέχεια έπειτα από μια ακόμη δραματική σύνοδο κορυφής διάρκειας 17 ωρών...

Δεν υπάρχουν σχόλια: