30.4.16

Υπερψηφίστηκε έκθεση για το οικιακό προσωπικό...

Κωνσταντίνα Κούνεβα

Tην έγκριση της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου έλαβε η έκθεση της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NG, Κωνσταντίνας Κούνεβα για το Οικιακό προσωπικό και...
το προσωπικό Φροντίδας προσώπων (παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, αναπήρων), με 279 ψήφους υπέρ, 105 κατά και 204 αποχές.

Με την υιοθέτηση της έκθεσης - την οποία η Κ. Κούνεβα συνέταξε για λογαριασμό της Επιτροπής για τα δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων - το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει για πρώτη φορά την αναγκαιότητα ρύθμισης του επαγγέλματος των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας, με τρόπο που θα συμβάλει στην καταπολέμηση της εκμετάλλευσης, της καταναγκαστικής εργασίας και της αδήλωτης εργασίας σε έναν κλάδο στον οποίο πλειοψηφούν οι γυναίκες και οι μετανάστες.

Τη σχετική γνωμοδότηση επί της έκθεσης Κούνεβα είχε από την πλευρά της Επιτροπής Απασχόλησης η Τάνια Γκονζάλες, ευρωβουλευτής των PODEMOS.

Η έκθεση, που υιοθετήθηκε από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, προβλέπει ένταξη των οικιακών βοηθών και του προσωπικού φροντίδας στις εθνικές εργατικές νομοθεσίες, προβλέπει την υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών από μοντέλα κοινωνικής οικονομίας και συνεταιρισμούς στον κλάδο του οικιακού προσωπικού και την εκπόνηση μελέτης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την κατάσταση που βρίσκονται οι οικιακοί εργαζόμενοι σε κάθε χώρα, καθώς και για τον υπολογισμό της συμβολής του κλάδου στο ΑΕΠ.

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Κούνεβα, σχολιάζοντας τη στάση που τήρησαν στην ψηφοφορία, ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε: «Καταψηφίζοντας εκείνα τα τμήματα της Έκθεσης που προέβλεπαν, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων, μέτρα αναγνώρισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των οικιακών βοηθών απέδειξαν ότι επιθυμούν να διατηρήσουν την ύπαρξη δύο διαφορετικών κατηγοριών εργαζομένων: εκείνων που έχουν δικαιώματα κι εκείνων που τα στερούνται και παραμένουν "αόρατοι" για την κοινωνία».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, «ενδεικτική ήταν η άρνηση των συντηρητικών ευρωβουλευτών να αποδεχτούν τη σύσταση της έκθεσης σχετικά με την αποσύνδεση της βίζας των μεταναστών εργαζομένων με το πρόσωπο του εργοδότη. Καταψηφίζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές έδειξαν ότι συναινούν, ακόμη και με την αναγκαστική επιστροφή στις πατρίδες τους, για εκείνους τους εργαζόμενους που μπορεί να έχουν υποστεί κακομεταχείριση από τους εργοδότες». Αναφέρεται, επίσης, ότι η έκθεση της Κ. Κούνεβα απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, όχι μόνο από συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς,αλλά και από την αρμόδια Επίτροπο Βέρα Γιούροβα.

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: