30.4.16

«Να γίνει έξοδος από το φόβο και την απόγνωση»...

«Να γίνει έξοδος από το φόβο και την απόγνωση»

Την προτροπή και την ελπίδα το φετινό Πάσχα να γίνει έξοδος από το φόβο και την απόγνωση και να ακολουθήσει η ελπίδα και αγαπητική δημιουργικότητα και από την υποκρισία στην αλήθεια, εξέφρασε...
κατά τη διάρκεια της ακολουθίας του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Την ίδια ώρα, απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να είναι αισιόδοξοι και επισήμανε πως «απόψε θα ακούσουμε και θα πούμε πολλές φορές την ευχή καλό Πάσχα. Πάσχα είναι μια παλαιοδιαθηκική λέξη που σημαίνει έξοδος, διάβαση, πέρασμα. Το πέρασμα, δηλαδή, του ισραηλιτικού λαού από την Αίγυπτο προς τη γη της Χαναάν. Με άλλα λόγια, από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από το σκοτάδι στο φως, από το ψέμα στην αλήθεια, από τον θάνατο στη ζωή». Ευχήθηκε, μάλιστα, «ας γίνει με την λαμπροφόρο ανάσταση του Χριστού μας, το φετινό Πάσχα για όλους μας μια έξοδος από τον ατομισμό στην κοινωνία της αγάπης, από το ''εγώ'' στο ''εμείς'', από τις ποικίλες φανερώσεις του θανάτου στην εμπειρία της αναστημένης ζωής».
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αναφέρθηκε και στις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής.
«Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η απελπισία και η απόγνωση έγιναν οι κυρίαρχες γεύσεις της καθημερινότητάς μας. Η αγαπημένη μας πατρίδα δοκιμάζεται παντοιοτρόπως. Γύρω μας μαίνονται πόλεμοι και καταστροφές. Τα νησιωτικά μας παράλια έγιναν υγροί τάφοι ψυχών, κατατρεγμένων από τον πόλεμο και την δυστυχία. Η χώρα μας κατακλύστηκε από πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν την εξαθλίωση και τα αδιέξοδα που συνεπάγονται οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητας των ισχυρών της γης. Και ο λαός μας, ζώντας ο ίδιος τις δικές του δοκιμασίες, τις δικές του δυσκολίες, την ολοένα και πιο επώδυνη οικονομική κρίση, την ανεργία, τη συνεχή μετανάστευση των παιδιών μας, την αβεβαιότητα για το αύριο, την αίσθηση ότι κάποιοι κλέβουν, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας, δείχνει έμπρακτα το μεγαλείο της ψυχής του και την ανωτερότητα της πολιτικής του καταγωγής. Υπομένει αγωνιζόμενος. Δίνει με αξιοπρέπεια τις μάχες του, προβάλλοντας μεγαλόπρεπα την ψυχική και υλική του γενναιοδωρία, μοιραζόμενος το υστέρημά του και πολεμώντας να διατηρήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: