30.4.16

Ιερώνυμος: Το φετινό Πάσχα να γίνει έξοδος από το φόβο προς την ελπίδα...

Ιερώνυμος: Το φετινό Πάσχα να γίνει έξοδος από το φόβο προς την ελπίδα

Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας κάλεσε τους πιστούς να είναι αισιόδοξοι και εξήγησε ότι η λέξη «Πάσχα»... προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και σημαίνει «έξοδος, διάβαση, πέρασμα»

«Το φετινό Πάσχα ας γίνει έξοδος από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα και τη δημιουργικότητα» υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, ο οποίος τέλεσε το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής την ακολουθία του Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου.

Ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας κάλεσε τους πιστούς να είναι αισιόδοξοι και εξήγησε ότι η λέξη «Πάσχα» προέρχεται από την Παλαιά Διαθήκη και σημαίνει «έξοδος, διάβαση, πέρασμα».

«Το πέρασμα, δηλαδή, του ισραηλιτικού λαού από την Αίγυπτο προς τη γη της Χαναάν. Με άλλα λόγια, από τη σκλαβιά στην ελευθερία, από το σκοτάδι στο φως, από το ψέμα στην αλήθεια, από τον θάνατο στη ζωή» εξήγησε.

Στη συνέχεια, ευχήθηκε «το φετινό Πάσχα να καταστεί για όλους μας μια έξοδος από τον ατομισμό στην κοινωνία της αγάπης, από το “εγώ” στο “εμείς”, από τις ποικίλες φανερώσεις του θανάτου στην εμπειρία της αναστημένης ζωής».

Ο κ. Ιερώνυμος αναφέρθηκε στις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής και υπογράμμισε ότι «τα τελευταία χρόνια η απελπισία και η απόγνωση έγιναν οι κυρίαρχες γεύσεις της καθημερινότητάς μας».

Ειδική μνεία έκανε και στη μεταναστευτική κρίση, τονίζοντας ότι «τα νησιωτικά μας παράλια έγιναν υγροί τάφοι ψυχών, κατατρεγμένων από τον πόλεμο και τη δυστυχία. Η χώρα μας κατακλύστηκε από πρόσφυγες και μετανάστες που βιώνουν την εξαθλίωση και τα αδιέξοδα που συνεπάγονται οι πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητας των ισχυρών της γης».

«Ο λαός μας», συνέχισε, «ζώντας ο ίδιος τις δικές του δοκιμασίες, τις δικές του δυσκολίες, την ολοένα και πιο επώδυνη οικονομική κρίση, την ανεργία, τη συνεχή μετανάστευση των παιδιών μας, την αβεβαιότητα για το αύριο, την αίσθηση ότι κάποιοι κλέβουν, υποθηκεύουν το μέλλον των παιδιών και του τόπου μας, δείχνει έμπρακτα το μεγαλείο της ψυχής του και την ανωτερότητα της πολιτικής του καταγωγής».

«Δίνει με αξιοπρέπεια τις μάχες του, προβάλλοντας μεγαλόπρεπα την ψυχική και υλική του γενναιοδωρία, μοιραζόμενος το υστέρημά του και πολεμώντας να διατηρήσει την ελπίδα και την αξιοπρέπεια του» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: