30.4.16

Τέλος και η μπίρα στη Βενεζουέλα..



Άλλο ένα αγαθό προστίθεται στη λίστα των προϊόντων που στερούνται οι κάτοικοι της Βενεζουέλας. Η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία της χώρας, η Empresas Polar, και παραγωγός του 80% της μπίρας που καταναλώνεται στη χώρα, αποφάσισε την Παρασκευή...
να κλείσει και το τελευταίο εργοστάσιο ζυθοποιίας της, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Η εταιρεία, τις προηγούμενες ημέρες, προχώρησε στο κλείσιμο άλλων τριών μονάδων παραγωγής μπίρας, αλλά το "λουκέτο” στη ζυθοποιία του San Joaquin θα αφήσει απόθεμα μπίρας που θα διαρκέσει το πολύ μία εβδομάδα, σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας. Οι ιδιοκτήτες της Polar κατηγορούν ευθέως την κυβέρνηση, επειδή δεν διέθεσε τα απαραίτητα δολάρια προκειμένου η εταιρεία να πληρώσει τους προμηθευτές της για εισαγόμενες πρώτες ύλες, όπως η βύνη του κριθαριού.
Η διοίκηση της Polar δήλωσε ότι τα κλειστά εργοστάσια έχουν ήδη οδηγήσει την εταιρεία να απολύσει 6.500 εργαζομένους οι οποίοι παρήγαγαν προϊόντα με την υπογραφή της εταιρείας, όπως τα Solera και Polar Light μεταξύ άλλων.
"Μέχρι τις 6 Μαΐου, όταν τα αποθέματα μπίρας εξαντληθούν, επιπλέον 3.500 άνθρωποι θα μείνουν χωρίς δουλειά", ανέφερε στέλεχος της Polar.
Το πρόβλημα εντοπίζεται στην αυστηρή πολιτική που έχει εφαρμόσει η πολιτική του προέδρου Nicolas Maduro όσον αφορά τη μετατροπή του συναλλάγματος, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις που συνεργάζονται με επιχειρήσεις του εξωτερικού να μην μπορούν να ανταποκριθούν εγκαίρως στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους προμηθευτές.
Υπάρχουν πολύ λιγότερα δολάρια αυτές τις ημέρες στη Βενεζουέλα, και η οικονομία της χώρας δεν βλέπει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ... Τα συναλλαγματικά αποθέματα έχουν μειωθεί μόλις στο ένα τρίτο από αυτό που ήταν το 2009, και η Βενεζουέλα θα δυσκολευτεί να πληρώσει δισεκατομμύρια σε πληρωμές ομολόγων αργότερα μέσα στο έτος, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία, με έδρα το Καράκας, Econometrica. Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει μεγαλύτερη συρρίκνωση της οικονομίας της Βενεζουέλας κατά 8% το τρέχον έτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: