30.4.16

Η Μέση Ανατολή, το νέο στοίχημα του τουρισμού...

Τον Μάρτιο 5 εκατομμύρια Ιρανοί και Ιρανές ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να γιορτάσουν την Πρωτοχρονιά. Από αυτούς στην Ελλάδα ήρθαν 3.000 και 10.500 στο σύνολο του 2015, αριθμός που σύμφωνα με εκτιμήσ

Αρωμα Μέσης Ανατολής θέλει να έχει ο ελληνικός τουρισμός τα επόμενα χρόνια... και στρέφεται δυναμικά στις συγκεκριμένες αγορές.

Το ζητούμενο είναι να «ξεκλειδώσει» τις μεγάλες δεξαμενές τουριστών από τις αγορές της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν και του Ισραήλ. Παράλληλα, στις προτεραιότητες είναι η αύξηση των τουριστικών ροών από Κίνα, Ιαπωνία και Ν. Κορέα, ενώ και η αγορά της Τουρκίας, με τις 1,15 εκατομμύρια αφίξεις πέρυσι στη χώρα μας, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα προσέλκυσης επισκεπτών. «Η στρατηγική μας εστιάζει σε δύο άξονες. Αφενός παραμένουμε προσανατολισμένοι στις παραδοσιακές αγορές μας, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία η Ιταλία και η Γαλλία.
Αφετέρου στόχος μας είναι να ''ξεκλειδώσουμε'' τις μεγάλες αγορές της Μέσης Ανατολής», δηλώνει στην «Οικονομία» ο γ.γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος και συνεχίζει: «Σχεδιάζουμε λοιπόν σειρά δράσεων για να επικοινωνήσουμε το προϊόν μας, παράλληλα συμμετέχουμε στις τουριστικές εκθέσεις των συγκεκριμένων χωρών». «Η πρώτη εικόνα που έχουμε από τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις», λέει, «είναι ότι η Ελλάδα κερδίζει έδαφος. Και το ζητούμενο για μας τώρα είναι η Ελλάδα να γίνει πρώτη επιλογή για τις συγκεκριμένες αγορές και όχι εναλλακτική λύση».
Υψηλά εισοδήματα
Κάθε χρόνο περίπου 20 εκατομμύρια Σαουδάραβες ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές και αναψυχή. Το μερίδιο της χώρας μας μετά βίας προσεγγίζει τις 15.000 άτομα. Ενώ η χώρα έχει το «πακέτο» να υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 τουρίστες από τη Σαουδική Αραβία, οι οποίοι διαθέτουν και υψηλά εισοδήματα.
Ο ΕΟΤ σχεδιάζει να ανοίξει άμεσα γραφείο τουρισμού στο Ριάντ ή στο Ντουμπάι, καθώς είναι σημαντικός στόχος για τον ελληνικό τουρισμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ενα άλλο παράδειγμα εξίσου απογοητευτικό είναι ότι μόνο τον Μάρτιο, που γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά στο Ιράν -Τονορούζ-, περισσότερα από 5 εκατομμύρια Ιρανών ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές. Από αυτούς η Ελλάδα προσελκύει μόλις 3.000 Ιρανούς και στο σύνολο του 2015 οι επισκέπτες από το Ιράν ήταν 10.500 άτομα, αριθμός που σύμφωνα με τον γ.γ. του ΕΟΤ μπορεί να πενταπλασιαστεί την επόμενη τριετία. Το ενδιαφέρον από τη συγκεκριμένη αγορά είναι ότι υπάρχουν περί τις 10.000 με 12.000 δισεκατομμυριούχοι και συνεπώς μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει μερίδιο στον luxury τουρισμό, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για την απόκτηση τουριστικής κατοικίας στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του fast track για επενδύσεις ύψους 250.000 ευρώ.
Από το Ισραήλ πέρυσι ήρθαν στην Ελλάδα 115.000 τουρίστες. Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνόπουλο, ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει τους 500.000 τουρίστες την επόμενη τριετία. Χαρακτηρίζει το Ισραήλ ως αγορά-κλειδί, καθώς μπορεί να προωθηθεί το «πακέτο» για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο. Μάλιστα η Aegean, εγκαινίασε πρόσφατα απευθείας πτήσεις και από τη Σαουδική Αραβία καθώς και το Ιράν, όπως έχει κάνει και με το Ισραήλ.
Η... Απω Ανατολή
Οι Ιάπωνες αγαπούν μεν την Ελλάδα, αλλά μόλις 10.000 ήρθαν στη χώρα μας πέρυσι, παρότι μία 10ετία πριν ο αριθμός τους προσέγγιζε τα 100.000 άτομα. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ιάπωνες ταξιδεύουν όλο τον χρόνο και ανήκουν στην ομάδα των τουριστών που ενδιαφέρονται για πολιτισμό και αξιοθέατα και πολύ λίγο για το πακέτο «ήλιος-θάλασσα».
Οι Κινέζοι που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα ήταν 55.000 άτομα. Να σημειωθεί ότι στο εξωτερικό σε ετήσια βάση ταξιδεύουν πάνω από 100 εκατομμύρια Κινέζοι, με αποτέλεσμα να είναι περιζήτητοι στις τουριστικές αγορές. Οι Κινέζοι λατρεύουν την Ελλάδα γενικά, ειδικά τη Σαντορίνη, νησί στο οποίο έρχονται να παντρευτούν με θέα την Καλντέρα. Οι Κινέζοι δεν φείδονται χρημάτων για αγορές στα ταξίδια τους και γι' αυτό χαρακτηρίζονται ως «καταναλωτικοί οδοστρωτήρες».
Έφη Καραγεώργου

Δεν υπάρχουν σχόλια: