30.4.16

Οι νέες ισορροπίες στη ΝΔ...

Οι νέες ισορροπίες στη Νέα Δημοκρατία

286 μέλη έχει η νέα Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ και δύο βασικά χαρακτηριστικά: έχει ανανεωθεί σε ποσοστό πάνω από 60% και υπάρχει απόλυτη επικράτηση...
της νέας ηγεσίας στο κορυφαίο συλλογικό κομματικό Όργανο. Το ενδιαφέρον για τη σύνθεσή της δεν είναι τυχαίο, καθώς η γαλάζια Π.Ε., έχει 15 κρίσιμες αρμοδιότητες, μεταξύ των οποίων είναι η εξειδίκευση της γενικής πολιτικής του κόμματος, η σύγκλιση έκτακτου Συνεδρίου και η εισήγηση στο Συνέδριο τροποποιήσεων του καταστατικού.

Επίσης τα μέλη της εκλέγουν τον Γραμματέα του κόμματος, τα αιρετά μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, ορίζουν τα μέλη των Επιτροπών Δεοντολογίας (που κάνουν τις διαγραφές), μπορεί να παρατείνει τη θητεία του Προέδρου, να αναβάλει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου και να καλέσει σε συνεργασία με τη ΝΔ, τις «Συνεργαζόμενες Οργανώσεις», όρος που εισήχθη στο νέο καταστατικό. Εν ολίγοις, όποιος ελέγχει την Πολιτική Επιτροπή, ελέγχει και το κόμμα.

Με βάση λοιπόν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που έγινε την Τρίτη μέρα του 10ου τακτικού Συνεδρίου, στην νέα Πολιτική Επιτροπή η κυριαρχία του κ. Μητσοτάκη είναι αδιαμφισβήτητη. Από τους 150 αιρετούς που εξελέγησαν (στο σύνολο των 286 που αποτελούν την Π.Ε.- οι 136 είναι ex-officio), περισσότεροι από 105 είναι επιρροής της ηγετικής ομάδας, με τους 87 από αυτούς να είναι στην ομάδα των ανθρώπων εμπιστοσύνης του νέου προέδρου.

Ανάμεσά τους είναι ο Ελπιδοφόρος Παπανικολόπουλος, ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης και η Δήμητρα Λυγούρα, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο Μπάμπης Σιάτρας, ο Δημήτρης Φραγκάκης, γραμματέας του Δήμου Χανίων, ο γενικός Γραμματέας του ΕΒΕΑ, Νίκος Σοφιανός και πολλοί άλλοι. Η πλευρά Μεϊμαράκη εξέλεξε περίπου 20 άτομα (ανάμεσά τους ο Αλέκος Κόκκαλης και ο Φίλιππος Ταυρής) και η πλευρά Γεωργιάδη 9, η ομάδα του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά 8, ενώ 10 μέλη της νέας Π.Ε. είναι επιρροής Τζιτζικώστα-Παπαμιμίκου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγετική ομάδα της ΝΔ, είχε δώσει εντολή να μην υπάρξει καμία παρέμβαση σε συνέδρους και βουλευτές υπέρ των ανθρώπων του κ. Μητσοτάκη, γεγονός που αποδεικνύεται από την εκλογή στην πρώτη θέση του Γιώργου Κατσαούνου (ανθρώπου του Δημήτρη Αβραμόπουλου) με 640 σταυρούς και στη δεύτερη με 560 ψήφους, του πρώην προέδρου της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη, ο οποίος έχει τη δική του πορεία.

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: