2.4.16

Ζητούν παραίτηση Μπαλτά...

Γιώργος Νανούρης, Όλια Λαζαρίδου

και θεωρούν τον Φαμπρ persona non grata...

Ο εξοβελισμός των ελληνικών παραστάσεων από το Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου έχει ξεσηκώσει τον καλλιτεχνικό κόσμο, παρόλο που το Δ.Σ. του οργανισμού με ανακοίνωσή του...
«κάνει πίσω» και υπόσχεται ότι θα εντάξει και ελληνικές παραστάσεις.

Στην ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε. αναγνωρίζει την «ανάγκη διεύρυνσης και εμπλουτισμού του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις» και συγκροτεί επιτροπή «που θα επεξεργαστεί υπό καθεστώς απόλυτης διαφάνειας τις προτάσεις που έχουν ήδη υποβληθεί επίσημα στο φεστιβάλ», για να ενταχθούν κάποιες στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις διαθέσιμες ημερομηνίες και τα οικονομικά δεδομένα του θεσμού.

Ωστόσο, οι Έλληνες καλλιτέχνες σηκώνουν τους τόνους. Ζητούν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά και κηρύσσουν τον Γιαν Φαμπρ ως persona non grata. Σ' αυτό τουλάχιστον κατέληξε η συντριπτική πλειονότητα των καλλιτεχνών, που συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής στο θέατρο «Σφενδόνη» για να συζητήσουν πάνω στις εξελίξεις στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου και, κυρίως, πάνω στον εξοβελισμό των ελληνικών παραστάσεων -εκτός από εκείνες των κρατικών σκηνών.

Συγχρόνως συμφώνησαν με την πρόταση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) για συγκέντρωση-διαμαρτυρία τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι έξω από το ΥΠΠΟ.

Ως βάση του ψηφίσματος, στο οποίο κατέληξαν μετά τη ζωηρή συζήτηση τριών και πάνω ωρών εκατοντάδες καλλιτέχνες που πλημμύρισαν το θέατρο, το φουαγέ αλλά και τον δρόμο, χρησιμοποιήθηκε κείμενο του ηθοποιού και θεατρικού συγγραφέα Γιάννη Μαυριτσάκη, το οποίο διαβάστηκε στο ξεκίνημα της συνάντησης.

Eπειδή όμως αυτό επικεντρωνόταν στις ευθύνες του καλλιτεχνικού διευθυντή του φεστιβάλ και δεν είχε καμία αναφορά στο πρόσωπο και τον ρόλο του Αριστείδη Μπαλτά, τον οποίο σχεδόν ομόφωνα οι παριστάμενοι θεωρούν ως κύριο υπεύθυνο για την εξέλιξη, προστέθηκε και ειδικό κείμενο.

Σ' αυτό οι καλλιτέχνες, εκτός από την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού για «παράνομες και αντισυνταγματικές ενέργειες», ζητούν την άμεση εξέταση από επιτροπή όλων των ελληνικών προτάσεων που έχουν ήδη κατατεθεί στο φεστιβάλ και την ένταξη ενός ικανού ποσοστού τους, που να πλησιάζει τον μέσο όρο των προηγουμένων ετών, στο πρόγραμμα.



Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ
efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: