2.2.16

Δεσμεύσεις ζητά ο Κάμερον...


...για παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ...

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις στον Ντόναλντ Τουσκ για να πείσει τους Βρετανούς πολίτες να στηρίξουν την...
παραμονή της χωρας στην ΕΕ στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να διεξαχθεί «μέσα σε λίγους μήνες», εάν οι υπόλοιπες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποστηρίξουν το σχέδιο συμφωνίας Βρυξελλών - Λονδίνου, δήλωσε ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οργάνου στο οποίο συμμετέχουν οι 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., Ντόναλντ Τουσκ, παρουσίασε νωρίτερα σειρά προτάσεων που θα αποτελέσουν τη βάση για την διατήρηση της Βρετανίας στους κόλπους της ένωσης.

«'Εχουμε μόνον λίγους μήνες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία. Εάν επιτευχθεί, αμέσως μετά θα υπάρξει ανακοίνωση της ημερομηνίας», τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός.
Oι προτάσεις αφορούν:

-εξασφάλιση του ισότιμου χαρακτήρα των χωρών της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν στην Ευρωζώνη

- εξασφάλιση ότι οι Βρετανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώσουν για ανάγκες της ζώνης του ευρώ

-δυνατότητα να περικόπτονται προνοιακά επιδόματα σε πολίτες της Ε.Ε. τα πρώτα τέσσερα χρόνια της παραμονής τους στο Ηνωμένο Βασίλειο

Αν εγκριθούν αυτά στη Σύνοδο Κορυφής των 28 στα μέσα Φεβρουαρίου, ο Κάμερον είναι έτοιμος να ηγηθεί της καμπάνιας για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: