29.2.16

Κλειστή ξανά η Ειδομένη...



Ξεκινούν επαναπροωθήσεις...

Εκτός ελέγχου παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στα σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ αυξάνονται, με την γειτονική χώρα να...
ανοίγει τον διάδρομο για ελάχιστες ώρες και επιτρέποντας την διέλευση σε ελάχιστους ανθρώπους.

Το Σάββατο, η ουδέτερη ζώνη άνοιξε για 4 ώρες με 300 πρόσφυγες από Συρία και Ιράκ να περνούν στην ΠΓΔΜ. Την Κυριακή τα σύνορα παρέμειναν κλειστά, μέχρι το βράδυ οπότε και άνοιξαν, με τις αρχές της ΠΓΔΜ να ενημερώνουν πως θα δεχθούν μέχρι 300 πρόσφυγες. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που είναι εγκλωβισμένοι στον καταυλισμό υπολογίζεται μεταξύ 6.500-7.000.

Το πρωί της Δευτέρας, έφτασαν στον Πειραιά ακόμη 1.810 πρόσφυγες από Μυτιλήνη και Χίο, με το πλοίο Αριάδνη. Συγκεκριμένα το πλοίο μετέφερε 1.360 άτομα από τη Μυτιλήνη και 450 από τη Χίο. Οι νέες αφίξεις αναμένεται να φιλοξενηθούν στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ συνολικά στις εγκαταστάσεις του λιμανιού του Πειραιά οι πρόσφυγες υπολογίζονται στους 4.000.Ο ΟΛΠ έχει διαθέσει από το απόγευμα της Κυριακής την πέτρινη αποθήκη του οργανισμού, ενώ έχει ανοίξει για την εξυπηρέτηση των προσφύγων τέσσερις επιβατικούς σταθμούς.

Από σήμερα Δευτέρα, ξεκινά και η διαδικασία επαναπροώθησης στην Τουρκία, καθώς περίπου 308 μετανάστες που κρατούνται στα κέντρα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών σε Κόρινθο και Ταύρο θα μεταφερθούν με λεωφορεία στους Κήπους του Έβρου από όπου θα τους παραλάβουν οι τουρκικές αρχές.

Παράλληλα γίνεται και προετοιμασία για fast track επαναπροωθήσεις της Frontex. Επίσης το μέτρο της κράτησης και της διοικητικής απέλασης θα επιβάλλεται πια και στους μετανάστες που δεν έχουν τα απαιτούμενα έγγραφα και προέρχονται από το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: