29.2.16

Νέος πρόεδρος στην ΕΛΣΤΑΤ…

Στα 301,9 δισ. ευρώ το δημόσιο χρέος το γ’ τρίμηνο του 2015

Ο κ. Αθανάσιος Κων. Θανόπουλος ανέλαβε, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, τα καθήκοντα του Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Ο κ. Θανόπουλος...
προτάθηκε ομόφωνα για τη θέση του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ από διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.

Ο Αθανάσιος Κ. Θανόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στα Οικονομικά του Πανεπιστημίου του Pittsburgh (ΗΠΑ), μεταπτυχιακών τίτλων (DEA και DEEQA) στη Μαθηματική Οικονομική και Οικονομετρία του Πανεπιστημίου της Τουλούζης (Γαλλία) και πτυχίου Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Θανόπουλος ασχολήθηκε με ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως στατιστική διακυβέρνηση, ποιότητα των επίσημων στατιστικών, σχεδιασμός μοντέλων ανακεφαλαιοποίησης και εξυγίανσης τραπεζών, κοινωνική ασφάλιση /σχεδιασμός συνταξιοδοτικών συστημάτων και σχεδιασμός βέλτιστων μοντέλων αποζημίωσης για φαρμακευτικά προϊόντα.

Συμμετείχε για πολλά έτη, ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και ως εθνικός εμπειρογνώμονας, σε συναφείς Επιτροπές και Ομάδες Εργασίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Υποεπιτροπής της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής για τις Στατιστικές (EFC Subcommittee on Statistics) και της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για τις Στατιστικές.

Έχει διδάξει Οικονομικά, Οικονομετρία και Στατιστική σε προπτυχιακό, μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ και στη Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και εστιάζει σε θέματα όπως συμπεριφορικά δημόσια οικονομικά, δυναμικά στοχαστικά υποδείγματα γενικής ισορροπίας (DSGE), σχεδιασμός μοντέλων κοινωνικής ασφάλισης, βιωσιμότητα δημόσιου χρέους και ποσοτικές αναλύσεις της φορολογίας.

Τον Ιανουάριο του 2016, και κατόπιν σχετικής διεθνούς διαδικασίας επιλογής, προτάθηκε ομόφωνα από την ειδική διεθνή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τον διορισμό του στη θέση του Προέδρου.

Euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: