29.2.16

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών...

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας
...πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας...

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή -όπως όλα δείχνουν- πρόκειται να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Σε κάθε περίπτωση, στόχευση όλων των...
πολιτικών αρχηγών είναι να πραγματοποιηθεί πριν από τη Σύνοδο ΕΕ - Τουρκίας στις 7 Μαρτίου, προκειμένου η Ελλάδα να εμφανιστεί στην κρίσιμη συνεδρίαση με ενιαία και στιβαρή θέση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης, που συναντήθηκαν στη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου του Ποταμιού, συμφώνησαν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο δυνατόν.

Ωστόσο, εκ μέρους της κυβέρνησης διαμηνύεται ότι το Συμβούλιο θα πραγματοποιηθεί μεν πριν από τις 7 Μαρτίου, ωστόσο όχι νωρίτερα από την Πέμπτη ή την Παρασκευή (3 ή 4 Μαρτίου). Κι αυτό διότι ο πρωθυπουργός επιθυμεί να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία από τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, που ξεκίνησαν την Παρασκευή, για να συνυπολογιστούν.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί να υπάρχουν απτά αποτελέσματα από τις ΝΑΤΟϊκές περιπολίες, ως προς τη μείωση της ροή των προσφύγων από την Τουρκία προς τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να ζητήσει μια καθαρή θέση από τους ευρωπαίους εταίρους για τον χειρισμό της προσφυγικής κρίσης.

Ήδη, το επί της ουσίας κλείσιμο των συνόρων από την ΠΓΔΜ έχει δημιουργήσει μια δραματική κατάσταση στην Ελλάδα, όπου έχουν εγκλωβιστεί τουλάχιστον 22.000 πρόσφυγες. Σε περίπτωση που οι προσφυγικές ροές δεν μειωθούν, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα αντίδρασης και επιχειρησιακής διαχείρισης της κατάστασης που διαμορφώνεται.

Ο αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε την Κυριακή ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρέπει πλέον να εφαρμοστεί και έχει ενημερωθεί σχετικά η ΕΕ. Ο ίδιος μίλησε για ενδεχόμενο εγκλωβισμού περίπου 50.000 - 70.000 προσφύγων στη χώρα μέσα στον επόμενο μήνα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας σημείωσε, επίσης την Κυριακή, ότι αν χρειαστεί, θα γίνει ισοκατανομή προσφύγων σε όλη τη χώρα.

Από την πλευρά της ΝΔ ανακοινώθηκε ότι το πρωί της Δευτέρας, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, συνεδριάζει η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: