29.2.16

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρώπης...



Για το «τέλος της Ευρώπης όπως τη γνωρίζουμε» προετοιμάζεται το Βερολίνο, θέτοντας σε εφαρμογή τα σχέδια περί «πολλών ταχυτήτων» και...
«μεταβλητής γεωμετρίας».

Η διαπίστωση ότι η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιταχύνεται και είναι πιθανότατα μη αναστρέψιμη τείνει να παγιωθεί στην καγκελαρία, η οποία καταβάλλει μεν ειλικρινή ύστατη προσπάθεια συνεννόησης, αλλά προετοιμάζεται για την επόμενη -μοναχική- ημέρα.

«Η Ευρώπη των δύο ή πολλών ταχυτήτων είναι πλέον αναπόφευκτη», δηλώνει σε δραματικούς τόνους στη Realnews Γερμανός αξιωματούχος, ο οποίος, ωστόσο, επιμένει ότι η Αγκελα Μέρκελ σκοπεύει να δώσει ως το τέλος τη μάχη για κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές στο προσφυγικό.

Κατά τον ίδιο, η καγκελάριος εμφανίζεται απογοητευμένη για την (μη) ανταπόκριση των εταίρων στην ιστορική, όπως εκτιμά, πρόκληση, αλλά και για τη στροφή σε εθνικιστικές και απομονωτικές λογικές του παρελθόντος.

Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες της, με επικεφαλής τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την ωθούν προς ένα ρεαλιστικό σχέδιο Β’, προκειμένου να διαφυλαχθούν η ισορροπία και η ευημερία της Γερμανίας - και όσων χωρών μπορούν να ακολουθήσουν.

Στη βάση αυτού του σχεδίου βρίσκεται η παραδοχή ότι οι προκλήσεις (στην οικονομία, στο μεταναστευτικό, στην εξωτερική πολιτική, στο κλίμα, στην ενέργεια κ.λπ.) είναι τεράστιες και ότι το να προχωρούν μαζί και οι «28» είναι απλώς αδύνατο.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: